Krisplan ska rädda schlagern

”SVT har känt till problemen i flera år” Björkman om röstfusket: Förfärligt

1 av 7
NÖJE

Röstskandalen skakar om ­Melodifestivalen.

Nu tar SVT fram en krisplan för att stävja fusket och hitta de skyldiga.

– Det är förfärligt, säger Christer Björkman, exekutiv producent.

En programmerad telerobot drog in tusentals röster på bara några minuter.

Avslöjandet i går – om att personer bakom ett schlagerbidrag betalat en man 9 000 kronor för att med hjälp av en maskin skaffa rösterna – ledde till panik inom SVT och blev det stora samtalsämnet bland artister, skivbolag och produktionen på plats inför Andra chansen i Lidköping.

Presskonferens

På bara ett dygn hade kanalen kallat till en extrainsatt presskonferens, spelbolagen stoppat all vadslagning och SVT blixtändrat tävlingsreglerna efter krismöten.

Enligt flera källor inträffade röstfusket under förra årets tävling men kom till ytan i går, efter ett inslag på P4 Sjuhärad.

Veckans artister, som Martin Stenmarck och ­Linus Svenning, reagerar starkt på skandalen.

– Det är patetiskt, löjligt. En tävling är en tävling, jag förstår inte varför man gör sådant. Det är svinskumt, säger Svenning.

För Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen, kommer det inte som någon överraskning att möjligheten att massköpa röster funnits.

Däremot trodde han aldrig att systemet skulle utnyttjas, uppger han.

– Jag häpnar, men jag är väldigt naiv, jag tror gott om alla. Att försöka köpa sig till en fördel är för mig obegripligt. Jag blir besviken och ledsen. Det är förfärligt, säger Björkman.

Men enligt en insatt källa har SVT länge vetat att röstningsrobotar förekommit.

– SVT har känt till problemen med röstningsrobotar i flera år. Redan 2008 kunde man se att det specifikt handlade om Västergötland, säger källan.

Bekräftar röstfusk

Thomas Hall var projektledare för Melodifestivalen vid tidpunkten. Han bekräftar att röstfusk ägt rum. Däremot dementerar han att kanalen skulle ha känt till roboten som figurerar i skandalen.

– Vi har sett misstänkt automatiserad röstning i mindre skala av och till sedan 2003. Dock har volymerna aldrig varit på en nivå som hotat tävlingens rättvisa och tittarnas avgörande. Vi har agerat, bland annat var det därför vi flyttade fram röststart från klockan 14.00 till 20.00, skriver han i ett sms.

I går kallade SVT till en presskonferens där projektledare Maria Ilstedt berättade att man från och med Andra chansen skärper reglerna.

– Våra tävlingsregler har en paragraf som säger att man inte får köpa en tjänst för att marknadsföra ett bidrag. Och det inkluderar nu även att köpa röstningsförfaranden. Gör man det blir man diskvalificerad, säger hon.

”Måste jobba på det”

Enligt SVT vet de själva inte vilket bidrag röstfusket gäller.

– Vi har kontakt med ­Telia hela tiden och ser om de kan hitta något. De kollar på det i detta nu, säger Maria ­Ilstedt.

Det är inte aktuellt att införa ett rösttak, som i Eurovision där 20 röster per abonnemang gäller. Däremot ska SVT i efterhand ­eftersöka om det finns anmärkningsvärda röstsiffror.

– Dagen därpå kan vi se om det drar ifrån och att vi kan härleda att tjänsten är köpt, säger Ilstedt.

Hur ska ni kunna härleda att tjänsten är köpt?

– Det är också en sån sak vi får gå in och se hur vi kan ­göra. Det är en sak vi måste jobba på.

Känns det som en säker lösning?

– Det här skedde i går och vi agerar nu. Jag tror säkert att vi kommer fram till en bättre lösning 2015, ­säger Ilstedt.

FAKTA

SVT:s tre insatser mot skandalen

 ■ ■ Tidigare har det inte varit förbjudet att manipulera röster, istället har det bara ansetts som oetiskt. Nu ändrar SVT reglerna. Sedan tidigare finns det en paragraf bland tävlingsreglerna som säger att man inte får köpa en tjänst för att marknadsföra ett bidrag, och nu kommer det även att inkludera att köpa röstningsförfaranden. Om ett bidrag köper röster kommersiellt kommer det att diskvalificeras.

 ■ ■ SVT försöker, tillsammans med Telia, att se om det går att avgöra vilket bidrag som ska ha manipulerat rösterna. Hittills har de inte kunnat se vilket bidrag det ska handla om, men kanalen håller en tät kontakt med telefonbolaget.

 ■ ■ SVT förväntas komma fram till en ny, och bättre, lösning på problemet till Melodifestivalen 2015. De ska också utreda exakt hur de ska kunna avgöra vilka röster som är köpta eller inte, om SVT skulle stå inför samma problem igen.

FAKTA

Detta har hänt

■ ■ P4 Sjuhärad avslöjade i går morse att representanter för ett bidrag som tävlat i Melodifestivalen tidigare år har köpt omkring 2 500 röster. Med hjälp av en specialprogrammerad röstningsrobot manipulerades tusentals röster i tävlingen.

■ ■ En av personerna bakom bidraget bekräftar för P4 Sjuhärad att man köpt röster.

■ ■ Enligt Nöjesbladets uträkningar visar det sig att samma antal röster haft en avgörande roll i de senaste årens resultat. Exempelvis skulle samma antal röster ha stoppat Robin Stjernberg från att ens ta sig till final förra året.

■ ■ Efter P4:s avslöjande och Aftonbladets artiklar kallar SVT till presskonferens på plats i Lidköping. Där meddelade tävlingens projektledare Maria Ilstedt att SVT ändrar reglerna från och med lördagens delfinal. Nu kommer bidrag som tar kommersiell hjälp för att få röster att diskvalificeras.

■ ■ I går kväll får Nöjesbladet uppgifter om att SVT har vetat om röstningsrobotens existens redan 2008, men SVT tillbakavisar det.

■ ■ Flera spelbolag stoppade i går vadslagningen. I går kväll meddelade Svenska Spel att de stänger ner vadslagningen för resten av Melodifestivalen 2014, både Andra chansen och finalen, eftersom de bedömer att SVT:s åtgärder ändå inte räcker till för att garantera kundernas spel.

Så fungerar röstfusket

■ ■ En dator har programmerats till en automatisk röstningsrobot. Roboten har en kapacitet att ringa flera hundra samtal i minuten. Detta möjliggörs genom att datorn är utrustad med en telefonväxelprogramvara. Roboten ställs sedan in för att rösta på ett specifikt bidrag.

Artisterna i andra chansen: Patetiskt

Ammotrack: ”Det känns tråkigt, oerhört tråkigt. En tävling ska vara rättvis.”

Ellinore Holmer: ”Jag har inte tänkt så mycket på det. Men det är klart att man vill att tävlingen ska vara så rättvis som möjligt.”

Martin Stenmarck: ”Det är som i en sport om någon dopar sig. Om man nu ska tävla i musik så ska det gå rätt till.”

JEM: ”Det är väldigt tråkigt om det stämmer. Vi vill ha fair play. Egentligen ska det inte behöva gå till så, men vi kan bara hoppas att deras regeländring gör att det blir mer rättvist.”

State of Drama: ”Det är en stor tävling och man har hört många år där det har ryktats om olika fusk. Det känns som att det är så varje år. Något är det ju alltid.”

Helena Paparizou: ”Det är tråkigt om det här har hänt. Det är tråkigt. Ärlighet varar längst.”

Outtrigger: ”Vi tänker inte på det, utan vi kommer in i den här tävlingen som debutanter och fokuserar på vår grej. Men samtidigt ska rätt vara rätt, så är det ju.”

Linus Svenning: ”Det är ­patetiskt, löjligt. En tävling är en tävling, jag förstår inte varför man gör sådant.”

ARTIKELN HANDLAR OM