Fastslaget: Krim tillhör Ukraina – i Eurovision

1 av 4
En av dem som måste välja sida är EBU som arrangerar Eurovision song contest. Om Krim vill rösta på Sanna Nielsen i maj, hur ska rösterna då fördelas? Är det röster från Ukraina eller Ryssland?
NÖJE

Krim-borna kommer rösta som Ukraina-bor i Eurovision.

Åtminstone om telefonnäten inte byts till ryska före tävlingen nästa vecka.

Nöjesbladet har flera gånger rapporterat om hur Eurovision Song Contest hamnat mitt i den europeiska hetluften på grund av krisen på Krim-halvön.

Frågan har ställts gång på gång: Ska Krim-borna anses som ryska eller ukrainska? Ska deras telefonröster räknas som del av rösterna från Ukraina eller Ryssland.

Varje gång har European Broadcasting Union (EBU) duckat för att slippa ta ställning i den diplomatiskt känsliga frågan.

I början av april svarade Eurovision-chefen Jon Ola Sand så här till Nöjesbladet:

– Vi inte har ett svar på det ännu, det är en teknisk utmaning. Det är något vi kan besluta när vi vet hur infrastrukturen ser ut på området. Det beror på vilken telefonoperatör de i dag tillhör, om det är en rysk eller ukrainsk telefonoperatör.

Registreras i Ukraina

Så sent som för en vecka sedan kom EBU:s högsta chef, generaldirektören Ingrid Deltenre med den här brasklappen i en intervju med Nöjesbladet:

– Telenätet i Krim-regionen är inte under EBU:s kontroll. Telefonröster från mobiltelefoner och markledningar från publiken i Krim är registrerade till det ukrainska telenätet. Följaktligen kommer deras röster registrera sig i det ukrainska resultatet. Skulle de kopplas till ett ryskt nätverk innan tävlingen, kommer dessa röster räknas som en del av det ryska resultatet.

”Det är inte vi som byter sånt”

Nu slår bland annat svenska nyhetsbyrån TT och det utsändande tv-bolaget i Danmark, DR, fast att röster från Krim kommer att räknas som röster från Ukraina.

– Som det är nu så har Krim-borna ukrainska telefonnummer och kan alltså inte rösta på Ukraina, men på vilket annat land som helst som är med i Eurovision song contest, säger Jon Ola Sand till DR.

Men samtidigt lägger han in samma brasklapp som tidigare. Om det skulle vara så att telenätet byts innan tävlingen blir av  så kommer Krim-borna rösta som Ryssland:

– Som situationen är nu så är det ukrainska telefonoperatörer på Krim-halvön. Det finns inga andra nätverk i det området och de kommer heller inte bytas före Eurovision song contest, så vitt vi vet. Det är inte vi som byter sånt, säger Sand till DR.