SVT kände till knarkbrottet

SVT kände till att Linus Svenning gripits misstänkt för droger

1 av 5
Linus Svenning.
NÖJE

I Melodifestivalen råder nolltolerans mot droger.

Men Linus Svenning fick ändå tävla i finalen trots att han veckan innan testats positivt för cannabis.

– Om processen hade hunnit gå så långt att det hade lett till ett åtal så hade vi varit tvungna att lyfta honom från tävlingen, säger Christer Björkman.

Under finalveckan informerade Linus Svennings management SVT om att Svenning tagits av polis misstänkt för narkotikabrott under efterfesten helgen innan.

Ändå fick Linus Svenning ställa sig på Melodifestivalens scen och tävla med ”Forever starts today” som slutade sexa i tävlingen.

SVT var informerade

– Hade det hunnit leda till åtal så hade han inte kunnat vara med i finalen. Då hade vi varit tvungna att lyfta honom från tävlingen. Men eftersom det här uppdagades veckan före finalen så hann det aldrig gå dit. Det var ett korrekt beslut att han skulle tävla utifrån de förutsättningar som vi hade då, säger Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman.

Men ni visste alltså om det här innan finalen?

– Vi hade blivit informerade av hans management. Men då fanns ju bara ett första test. Och när man får ett sånt går det ju till ett ytterligare test och det tar upp till två veckor innan man vet om det är första är korrekt eller inte.

Nolltolerans mot droger

Christer Björkman understryker att Melodifestivalen har nolltolerans mot droger.

– När vi fick veta det här så informerade vi Linus Svenning och hans management och underströk att vi inte på något sätt accepterar droger i eller kring Melodifestivalen. För det är ju så att förutom att det här är synnerligen olyckligt så är det också olagligt så det är ingen tvekan om vad som gäller, säger Björkman.