Ännu en Eurovision-chef får sparken för kritiska frågor

”De försökte mobba honom till tystnad”

1 av 2
NÖJE

Eurovision-skandalerna fortsätter.

Nu har EBU gjort sig av med ännu en medarbetare som vågat ställa kritiska frågor.

– Jag fick sparken för att jag vågade ifrågasätta var och hur EBU-medlemmarnas pengar används, säger Junior Eurovisions högsta chef Vladislav Yakovlev i en video på Facebook.

Kath Lockett och Vladislav Yakovlev när de fortfarande var presschef respektive executive supervisor för Junior ESC. Nu har de båda fått sparken för att de ifrågasatt EBU.

Med bara ett halvår tills SVT och EBU ska anordna Eurovision song contest i Stockholm skakas tävlingen av ännu en skandal.

Återigen ska EBU ha försökt tysta en medarbetare som vågat komma med ifrågasättande frågor.

Nöjesbladet har tidigare rapporterat hur Junior Eurovisions presschef Kath Lockett fick sparken när hon ställde kritiska frågor om EBU. Nu har även hennes närmsta chef, Vladislav Yakovlev, fått sparken av den Europeiska radio- och tv-unionen som arrangerar Eurovision song contest.

Tills nu har han varit Executive supervisor, högsta chef, för de tre tävlingarna Junior ESC, Eurovision young musicians och Eurovision young dancers. Men trots sin senaste succé med Junior ESC som sändes från Bulgarien i november fick han sparken i morse.

– Jag fick sparken idag, säger Vladislav Yakovlev i en video som han har lagt upp på Facebook och Youtube.

Kritiska frågor

– Jag fick sparken för att jag vågade ifrågasätta anbudsförfarandet, jag vågade ifrågasätta var och hur EBU-medlemmarnas pengar används och jag ställde många andra frågor till mina chefer om hur de har agerat gentemot Eurovision-eventen.

Som Nöjesbladet tidigare rapporterat så har EBU för första gången utlyst ett anbudsförfarande av bland annat sajten Eurovision.tv och handhavandet av Junior ESC. Anbudsförfarandet har ifrågasatts som ett spel för gallerierna och det var kritiska frågor kring detta som gjorde att Junior ESC:s presschef Kath Lockett fick sparken i oktober.

”Mobbades till tystnad”

Nu beskriver hon hur hennes förra chef mobbades innan han fick sparken.

– Vlad ställde bara relevanta frågor, han hade ju framgångsrikt varit executive supervisor för tre Eurovision-events. De försökte mobba och skrämma honom. Han hade bara bett om att få vara inblandad i det pågående anbudsförfarandet som de oförklarligt exkluderat honom ifrån. Hans närmsta chefer, Jon Ola Sand och Jean Philip de Tender, försökte ta bort honom från sina tre ansvarsområden utan gångbar anledning annat än att tysta honom och bli av med en potentiell rival. Frågorna han ställt är samma som jag redan hade ställt tidigare och som han hade all anledning att ställa, säger Kath Lockett till Nöjesbladet.

Publicerat video

I sin video på Facebook tackar Vladislav Yakovlev alla medlemsländer, delegationer och sina medarbetare men: 

– Under de här omständigheterna ser jag inga möjligheter för en ärlig och hälsosam utveckling för Eurovision-eventen.

EBU avstår från att svara på specifika frågeställningar från Nöjesbladet. Istället mejlar EBU:s kommunikationschef Michelle Roverelli en allmänt hållen kommentar:

”Häromveckan blev Vladislav Yakovlev erbjuden en ny roll inom Live Events, som har övergripande ansvar för Eurosvion song centest, Junior ESC, Eurovision young musicians och Eurovision young dancers. Tyvärr kunde vi inte komma överens om denna nya roll. Vlad har varit en värdefull medarbetare inom EBU sedan 2010 och EBU vill tacka honom för hans arbete.”