’Jag tänker inte be om ursäkt’

Gina Dirawi blir den första kvinnan att leda Melodifestivalen tre gånger

1 av 6 | Foto: JONAS ENG
2016 På lördag intar Gina ­Dirawi scenen som Melodi­festivalens programledare. I år kommer hon att ha livvaktsskydd på grund av hot som riktades mot henne när hon var julvärd.
NÖJE

Gina Dirawi har tröttnat på att få skit för att hon är ung muslim med utländsk ­härkomst – och dessutom tjej.

– Jag kan. Jag är bra på det jag gör, se det. Och sluta försöka förminska mig, säger hon.

Gina Dirawi har precis kommit hem från en semester på Bali och börjat repetera inför Melodifestivalen när vi träffas.

Som Nöjesbladet tidigare kunnat berätta kommer hon att ha livvaktsskydd under turnén. SVT har mottagit ett antal hot riktade mot henne i samband med bland annat julvärdskapet.

Nu blir Gina ­Dirawi, 25, historisk som den första kvinnliga programledare som lett Melodifestivalen tre gånger.

”Blir alltid förlåtna”

Med sin meritlista (se faktaruta) har Gina Dirawi bestämt sig för att sluta be om ursäkt.

– I svensk tv har ingen någonsin i historien gjort det jag har gjort vid min ­ålder. Ingen har vunnit så många priser, ingen har gjort de största programmen vid min ålder. Jag trodde nånstans när jag växte upp att ja, man blir utsatt för rasism och dittan och dattan, men om man bevisar sig duktig så kommer folk inte bry sig längre.

– Men ändå så blir det så. Till exempel inför julen när man började diskutera saker som min religion ­eller var jag kommer ifrån. Det är en del utav mig, jag kommer inte att ändra på det. Det känns som att helsvenskar eller ickemuslimer, kan göra hur många fel som helst och alltid bli förlåtna.

”Sluta förminska mig”

Om jag skriver det här, hur tror du folk kommer att reagera då?

– Folk kommer ju tycka att jag låter kaxig. Men det är så här det är, jag tänker inte be om ursäkt för det. Sluta försöka förminska mig. Som tidningar som försökt göra mig till ... du vet, vissa skriver som att jag är ett slags mångfaldsprojekt. Driver ni med mig? Det är så ovärdiga diskussioner.

Du har redan lett Sveriges största ­tv-program och fått mängder med andra prestigeuppdrag. Vad vill du göra mer, har du några mål kvar?

– Ja, jag har jätte­många mål, men det kanske är ­inom andra om­råden också. Jag har jättemånga planer. Nu ska jag göra Mello, så får vi se vad som ­händer sen.

FAKTA

Det här är Gina

Namn: Gina Dirawi. Ålder: 25. Yrke: ­Programledare, sångerska, komiker. Familj: Singel. Bor: Lägenhet i Stockholm. Meriter: Leder för tredje gången Melodifestivalen. Hon har också lett ”­Musikhjälpen” tre säsonger, Grammis­galan två gånger, haft det prestigefulla uppdraget som julvärd i SVT och dessutom fått tv-priset Kristallen för Bästa kvinnliga programledare både 2012 och 2013.

Gina Dirawi om …

... vad hon ser fram emot mest med Melodifestivalen:

– Alla kläder jag ska ha på mig, det är det viktigaste, det är skitviktigt.

Varför det?

– När jag kollade på Mello när jag var ­liten så jag sket i uppträdandena, jag kollade på vad programledarna hade på sig, även om man inte såg hela programmet så skulle man se vad alla hade på sig. Det är kul med kläder och se en hel look.

... hur hon förändrats sedan första gången hon ledde Melodifestivalen 2012:

– Jag har förändrats jättemycket. Då gick jag in i det som att det var ett låtsasliv som jag inte skulle kunna leva i. Jag tog det på allvar för att det var min största dröm, men för mig var det taket. Men sen märkte jag att jag faktiskt är bra på det här och kunde börja ställa krav.

... kärlekslivet:

– Jag är singel. Det har jag varit skitlänge, som en nunna.

Är det svårt?

– Det är skitsvårt, tror du folk vågar gå fram till mig eller? Det är skönt att vara utomlands för det är ingen som vet vad man gör, man kan snacka med vem som helst, det är inga konstigheter. I Sve­rige blir det som på ”P3 guld”, folk kommer fram och bara ”gud vad du är vacker” och så går de. Tack.

Är de för blyga?

– Folk vågar inte.

Vågar du då?

– Men jag blir inte intresserad. Jag har så svårt att bli intresserad av nån, jag gillar pondus, nån som är modig, jag behöver ett lejon, inget jävla lamm.