Första bilderna – så kommer Eurovisionscenen se ut

NÖJE

Scenografiskt djup, ljus som skapar rum och väggar som man kan gå på. Det är några av de visuella trick som utlovas när de första bilderna från scenen på Eurovision Song Contest 2016 nu presenteras.

– Vi vill testa gränserna och göra något som får folk att undra hur det ens är möjligt, säger scenografen Viktor Brattström i ett pressmeddelande.

I maj är det dags för Sverige, Stockholm och Globen att stå som värdar för Eurovision Song Contest 2016. Nöjesbladet kan nu visa de första bilderna på hur det kommer att se ut i Globen i maj.

Förberedelsen kring scenens utformning har pågått sedan Måns Zelmerlöw segerjublade i Wien förra året, och nu når de första skisserna dagens ljus. Och SVT slår på stort.

– Vi vill testa gränserna och göra något som får folk att undra hur det ens är möjligt. Vi har ett starkt uttryck men är samtidigt flexibla då scenen ska passa för 43 olika bidrag och många mellanakter, berättar scenografen Viktor Brattström i ett pressmeddelande som Nöjesbladet tagit del av.

LED-vägg man kan gå i

Flera häftiga bild- och ljustrick utlovas. Bland annat ska en stor LED-vägg byggas på ett sätt som gör det möjligt att röra sig i den.

– Vanligtvis är LED-väggen en platt fondvägg längst bak på scenen. Vi har brutit upp den och gjort det möjligt att röra sig inuti den, säger Viktor Brattström.

Mer kraftfullt än i Malmö

Scenmakarna för årets Euroivison är samma som skapade scenen när Eurovision Song Contest arrangerades i Malmö 2013. Då fokuserade man på ett mer "intimt" scenbygge, och Christer Björkman sa i en intervju med Nöjesbladet att man avsiktligt valt att bygga i mindre skala.

– Det är ingen 100 meters LED-vägg som i Moskva, det är ju något annat. Det kommer bli en närhet både för artisterna och publiken att känna av varann, man kommer inte behöva titta på en tv-skärm, sa Christer Björkman då.

Men nu är det alltså andra bullar som gäller.

– Då fokuserade vi på ett mjukare uttryck med pixelförbud och projektioner. Nu är vi mer kraftfulla och låter framförallt dekorljuset ta plats och styra formen, säger scenografen Frida Arvidsson.

Eurovsion Song Contest 2016 blir den 61:a upplagan av tävlingen, och arrangeras i Globen den den 10, 12 och 14 maj.