Polska ambassaden rasar mot Schyffert

Väntar fortfarande på en ursäkt från komikern

1 av 6
NÖJE

Henrik Schyfferts uttalanden om den tyska invasionen av Polen fick den polska ambassaden att ta illa upp.

Ambassadör Wieslaw Tarka väntar fortfarande på en ursäkt från komikern, som hittills varit tyst.

– Jag tycker inte att det där är något som man skämtar om, säger Tarka.

Foto: Polska ambassaden
Här är brevet som polska ambassadören Wiesław Tarka skickade till SVT:s vd Hanna Stjärne.

I en intervju med SVT inför Melodifestivalens tredje delfinal gjorde Henrik Schyffert, 48, några uttalanden som minst sagt retade upp den polska ambassaden i Sverige.

Schyffert jämförde förberedelserna av Melodifestivalen med den tyska invasionen av Polen.

”Det är också så extremt förberett det här. Det är som att kliva rakt in i tyska invasionen av Polen. De har ju tänkt på allt! Vi behöver skruvmejslar dag fyra som passar de polska kanonerna, då har de med sig det och så är det här. Och det känns kul. Jag kan bara koncentrera mig på mitt”, sa Schyffert i intervjun med SVT.

Kräver ursäkt

I ett brev till SVT, som Nöjesbladet tagit del av, uttryckte den polska ambassadören Wieslaw Tarka sin besvikelse över Schyfferts uttalanden, samt krävde en ursäkt från komikern.

”Även om jag förstår att Henrik Schyffert syftar på perfektionen i förberedelserna, så kan jag knappast tycka att det är en lyckad jämförelse”...” Vi måste nämligen alla komma ihåg att den tyska invasionen utav Polen skedde under en mörk och inledde en ännu mörkare tid i Europas och världens historia”, skrev Wieslaw Tarka i brevet.

Väntar fortfarande

Någon ursäkt har ambassaden fortfarande inte tagit emot.

– Vi fick höra på annat håll att Henrik Schyffert valt att avstå från att kommentera händelsen. Man ska inte blanda skämt och mycket allvarliga saker. Det tyska angreppet på Polen kostade i själva Polen 6 miljoner liv. Så att blanda det med nöje och underhållning tycker jag är ytterst oansvarigt. Schyffert är ingen nybörjare, så det här ska inte hända, säger ambassadören Wieslaw Tarka.

”Osmakligt”

Många polacker tog illa upp och hörde av sig till den polska ambassaden efter att ha sett artiklen.

– Det var många som reagerade, inte bara polacker, och hörde av sig till oss. De flesta tycker det var osmakligt helt enkelt, säger Wieslaw Tarka.

Vad skulle en ursäkt från Schyffert betyda?

– Så här. Jag tycker att det vore rimligt att, om man säger något sånt där, då ska man be om ursäkt. Jag har inte träffat någon som tycker att jag överreagerar, då det är ett mycket allvarligt uttalande, säger Wieslaw Tarka.

Nöjesbladet har sökt Henrik Schyffert, som valt att inte kommentera händelsen.