Leif GW Persson om plagiat-misstankarna mot Frans vinnarlåt

Professorn: ”De låter besvärande lika”

1 av 7
NÖJE

EBU har sagt sitt. Frans låt är inte plagiat.

Men Leif GW Persson är inte helt säker.

– De låter besvärande lika, säger han i ”Veckans brott”

I sista programmet för säsongen avslutas ”Veckans brott” med att undersöka ett brott som begicks framför 3,5 miljoner tittare. Nämligen de plagiatbrott Frans Jeppsson Wall och hans låtskrivarkollegor misstänkts begått under Melodifestivalen.

Till sin hjälp har programledaren Camilla Kvartoft och Leif GW Persson kompositören Anders Berglund.

I studion spelar han sedan vinnarlåten ”If I were sorry” följt av låten den påstås likna, ”Catch an release” av Matt Simons.

– Jag tycker nog det låter besvärande lika. Det händer ju ibland att folk kommer på samma saker var för sig. Jag inbillar mig att det måste hända även inom musiken, säger GW.

Avslöjar: Hustrun gillar Frans

Mer än så vågar han inte gå in på ämnet då han anser sig sakna sakkunskap. Istället passar han vidare till Anders Berglund.

– Man påverkas ju av allt man lyssnat på. Det är klart att någon av upphovsmännen kanske hört den och fångat upp den här frasen. När man börjar titta på den i detalj, då har jag svårt att tro att det skulle bli ett plagiatmål, säger Anders.

Han menar att i dag låter mycket väldigt lika och påpekar att det varje år diskuteras plagiat i Melodifestivalen.

– Jag tolkar det som att du vill fria hellre än att fälla. Och själv tiger jag still, säger Leif GW Persson.

Men till slut ger han efter och friar Frans.

– Hustrun min blev väldigt förtjust i Frans. Hon tror att det är en blivande Bruce Springsteen. På den punkten var vi inte överens. Men kan jag glädja hustrun så friar jag också, säger han.