Planen: tänker trotsa flaggförbudet i ESC

Samiska politiker planerar flaggprotest i Globen

1 av 2 | Foto: ANNA VELIKOVA
Agnete.
NÖJE

Samiska politiker tänker trotsa Eurovisions flaggförbud.

För att hylla den norska artisten Agnete, som är same, planeras nu en flaggprotest i Globen.

– Vi kommer självklart försöka få med oss flaggan in, säger Henrik Olsen, ledamot av det norska sametinget, till NRK.

EBU väckte ilska över Europa när Eurovision song contests flaggpolicy läckte ut förra veckan.

Den samiska flaggan ingår i dem som förbjudits inne i arenan och nu planerar samiska politiker en flaggprotest i Globen när Norge tävlar i den andra semifinalen av Eurovision song contest.

– Det är självklart att när vi reser för att uppmärksamma en samisk artist, så har vi med oss den samiska flaggan, säger den norska sametingspolitikern Henrik Olsen till NRK.

Tillsammans med sametingskollegan Silje Karine Muotka reser han till Stockholm för att heja fram Norges artist Agnete Johnsen, som är same.

Vill uppmärksamma samiska artisten

– Vi kommer självklart försöka få med oss flaggan in och på det sättet uppmärksamma den samiska närvaron när vi har en så framgångsrik samisk artist på scenen, säger Olsen till NRK.

Eurovision song contests uppmärksammade regler tillåter bara flaggor från länder som är medlemmar i FN. Undantag gäller endast för EU-flaggan och regnbågsflaggan. Därför är flaggor från bland annat Kosovo och Baskien förbjudna under Eurovision. Och så också den samiska.

– Tekniskt sett så stämmer det, eftersom den samiska flaggan inte är del av FN eller är representerad i Eurovision Song Contest. Jag förstår att frågan kan vara känslig eftersom Agnete har samiska rötter, säger Paul Jordan, Eurovisions presschef till SR.