Ambassadörens utspel: kritiserar EBU efter flaggbråket

Rasar mot beslutet: ”Jag är besviken”

1 av 2 | Foto: PRESSBILD
Nu kritiserar Armeniens ambassadör i Sverige, Artak Apitonian, EBU:s beslut.
NÖJE

Flaggbråket i Eurovision song contest har nått toppolitisk nivå.

Nu kritiserar Armeniens ambassadör i Sverige, Artak Apitonian, EBU för beslutet att straffa armeniska artisten Iveta Mukuchyan.

– Jag är verkligen besviken, säger han.

Flaggbråket fick genast större politisk tyngd.

Under onsdagsmorgonen kom EBU:s besked att man straffar Armeniens artist Iveta Mukuchyan sedan hon viftat med Nagorno-Karabachs flagga i greenroom under sändningen av första semifinalen i Eurovision song contest.

Beskedet kom strax efter att Hikmat Hajiyev vid Azerbajdzjans utrikesministerium kommenterat händelsen för den azeriska nyhetsbyrån Trend.

– Armeniens starkt provokativa handling är oacceptabel, sa han.

Ambassadören rasar

Nu kritiserar Armeniens ambassadör i Sverige, Artak Apitonian, EBU:s beslut.

– Jag är verkligen besviken. Hela händelsen har fått för stora proportioner. Lyssnade man på presskonferensen var Iveta tydlig med att hon visade flaggan av humanitära skäl.

Han tog själv kontakt med Nöjesbladet och menar att händelsen blev politisk först när den biträdande generaldirektören för det azeriska tv-bolaget Ictimai tv, Shaig Mammadov, gick i taket vid samma presskonferens och höll ett politiskt brandtal.

Kan du se att det är mer känsligt att vifta med flaggan nu, efter konflikterna i april?

– Tvärtom, konflikten gör det ännu mer akut att belysa frågan om mänskliga rättigheter. Detta måste uppmärksammas.

Undersöker tv-mannens brandtal

Han menar att EBU låtit sig påverkas av det azeriska utrikesministeriet, men det tillbakavisas av Eurovisions eventchef Sietse Bakker. Han understryker att beslutet fattats av de olika parterna i EBU:s referensgrupp, detta är det närmaste ett demokratiskt beslut vi kan komma.

– Med all respekt för ambassadören: jag håller inte med och jag hoppas att ambassadören är okej med att vi tycker olika där.

– Situationen i Nagorno-Karabach visar också spänningen mellan Armenien och Azerbajdzjan som funnits i flera år och som eskalerat  för bara några veckor sedan. Flaggan är en väldigt känslig symbol i den regionen, att vifta med den flaggan i greenroom skapade stora känslor som inte har något med musik och ”come together” att göra.

Under torsdagen kommer EBU att utreda den azeriska tv-mannens brandtal.

– Men det är en stor skillnad på vad någon säger i en livesändning som  styrs av klara och strikta regler och vad som sägs under en presskonferens efteråt, säger Sitse Bakker.