Skicka en låt till finalen – resten till tredje chansen

1 av 3
NÖJE

GÖTEBORG.  Det är inget startfält.

Det är inte ens Kjell-Olof Feldt.

Det är ett rövfält.

Ungefär så. Några frågor?

Vi är inte tillbaka på samma låga nivå som deltävlingen i Jönköping 2007. Långt ifrån. Den härliga helgen, då Anna Book och Tommy Nilsson gick direkt till final, har en alldeles egen plats i helvetet.

Och SVT har genom åren utvecklat en enastående förmåga att putsa upp bajs­korvar. De kan få en vingklippt spyfluga att bli en Airbus A380 i rutan. Mycket kan hända mellan att låtarna spelas upp för pressen och direktsändningen, men ...

På lördag kan det vara dags för en regeländring. Ett bidrag får gå till final (Out­trigger) och resten får börja om i tredje chansen. Hur låter det? Är det taget? Bra. Då koncentrerar vi oss på Örnsköldsvik i stället.

Outtrigger kommer från Helsingborg, har gjort en cover på Robin Stjernbergs ”You” på Youtube och är fortfarande så okända att spelbolagen stavar deras namn med ett ”t”.

I vanliga fall skulle jag inte ­närma mig gruppens numetal i skyddskläder som tål radioaktiv strålning. Åker hellre till Fuku­shima. Men här känns låten ”Echo” spontant som det enda finalmässiga bidraget. Growl med hitrefräng är för ögonblicket, ja, ABBA för öronen.

Kan också teaterhosta lite och varna för CajsaStina Åkerström. Hon sjunger en vanlig popvisa med vuxet Peter LeMarc-vemod. Det är en röd dag i almanackan och klämdag och extraledigt jämfört med resten.

Några exempel:

State Of Drama, som efter fjolårets tävling går under namnet ”knallen i Skellefteå”, växlar spår och försöker vara One Direction. Kanske inget fel med det, men bandet har ingen Harry Styles.

Den förmodade flickfavoriten Oscar Zia ­låter i sin tur exakt som en Britney Spears-singel från 1999. Det är det ­berömda Cheiron-soundet, fast fjorton år för sent. Om det är ett genidrag eller idioti återstår att se.

Och apropå Cheiron, Dr Alban gör ­comeback på lördag. Och han tar inga ­risker. Det låter precis som förr.

Jessica Folcker sjunger och Alban är Alban.

Han glider runt och ”toastar” samma ord efter varandra. Det är mycket ”world world” och ”club club”.

Det kanske blir stabilt stabilt?

FAKTA

LARSSONS LÄCKRASTE

Bidrag 1, Outtrigger. Det ryktas om monstermasker på scen. Tre tummar upp!

LARSSONS LOSKA

Bidrag 2–8. Vad är det här?

ARTIKELN HANDLAR OM