Hans karriär är slagen i spillror

MUSIK

Freddie Wadling har förlorat rösten: Jag är totalt utblottad

1 av 3 | Foto: Knäckt av sjukdomarna Freddie Wadling fruktar att hans sångkarriär är slut och att han aldrig mer kan turnera sedan hans hälsa försämrats. ”Jag är helt utblottad. Kan man inte jobba så har man inga pengar”, säger han.

Freddie Wadling ser slutet av karriären närma sig.

Efter en längre tids hälso­problem har även rösten gett upp.

– Att inte ha sången är att inte längre ha någonting, säger Freddie Wadling till Nöjesbladet.

I fjol reste Freddie Wadling, 61, landet runt med sina tolkningar av berömda Bond-låtar.

Då misstänkte han att turnén kunde bli den sista.

Nu ger han sig själv rätt.

– Jag kommer aldrig att turnera igen som förut. Det får bli i Göteborg i så fall. Jag kan inte ta mig någonstans. Som det ser ut just nu är det nedlagt, säger Freddie Wadling.

Under flera år har den Grammisbelönade artisten brottats med hälsobesvär: lungsjukdomen KOL, till­tagande ryggproblem och järnbrist.

Lunginflammation

– Sedan uppstår alltid nya grejer. Följdsjukdomar. Lunginflammationer och såna saker. Det blir inte bättre. Det blir sämre hela tiden, säger Freddie Wadling.

Men värst av allt, menar han, är problemen med rösten.

– Jag har tappat rösten och den har inte kommit tillbaka. Jag kan inte ta en ton. Jag är sängliggande hela tiden. Jag sjunger på refrängen men jag kan inte ta en ton. Att inte ha sången är att inte längre ha någonting, säger Freddie Wadling.

Vad säger läkarna?

– De vill byta blod på mig och en massa saker. Det börjar närma sig en viss kritisk punkt kan jag säga. Man tror att man ska dö hela tiden.

Har du vänner omkring dig?

– Nej. Ingen hör av sig när man är sjuk. De tycker inte att det är roligt. Jag har frun och min gamla katt. De är allt som finns kvar. Min polare dog för inte så länge sen. Det tog oerhört hårt på mig. Jag har känt honom så länge, säger han.

Behöver pengar

Finns det något du vill hälsa fansen?

– Ja, skicka pengar. Nej jag bara skämtar. Eller jo, det vore nice med pengar. Om man ska klara sig ett längre tag behöver jag ett par tusen. Jag är helt utblottad. Kan man inte jobba så har man inga pengar, säger han.

Trots det tillstånd som Freddie Wadling beskriver att han befinner sig i försöker han hitta olika sätt för att få utlopp för sin kreativitet.

– Jag har min Ipad. Där kan jag göra musik och teckna. Jag har en liten gnista kvar, säger han.

Fakta

Namn: Berndt Arvid Freddie Wadling. Ålder: 61. Bostad: Villa i Göteborg. Familj: Hustrun Bella. Yrke: Artist. Karriär: Har haft stora framgångar med Frälsningsarméns ”En salig samling” och ”En skiva till kaffet” som gav honom en grammis. Även känd för sina många samarbeten med Fläskkvartetten. År 2005 mottog han Cornelis Vreeswijk-stipendiet. De senaste åren har han uppträtt i tv-serier som ”På spåret” och ”Moraeus med mera”. 2012 turnerade han med tolkningar av Bond-låtar.

ARTIKELN HANDLAR OM