Lever på sina hits

Foto: TONSÄKER Joacim Cans sjunger lika övertygande som vanligt, men musiken lever ibland på en väl gammal formel.
MUSIK

GÖTEBORG. Hammerfall har slarvigt beskrivet bara millimeterskruvat heavy metal-konceptet under sina fjorton skivår. Och då är musiken dessutom byggd på en runt 30 år gammal formel.

Inför en bara drygt halvfull Lisebergshallen visar Göteborgsbandet att det däremot har hänt en hel del på scen. Hammerfall live 2011 är en blandning av det charmbonniga Accept-bangande som är praxis i genren och övermodern ljusshow som skulle tillfredsställa betydligt större och mer visuella akter. Det är befriande. För hur gediget, felfritt och tajt musiken än framförs och hur tonsäkert och övertygande Joacim Cans än sjunger är hårdrockens scenspråk ofta hopplöst begränsat.

Vuxen obryddhet

Med nya plattan ”Infected” har Hammerfall slutligen omfamnat sin uppväxts hårdrockshjältar utan förbehåll, som när de med värme och vuxen obryddhet gör en skamlös Saxon-pastisch med ”B.Y.H.”

I just de låtarna blir kontrasten till den avancerade ljuskullissen som mäktigast. Fladdrande gräs och knarkiga amöbamönster trängs på skärmarna med klassiskt blodljus, strobfladder och blinkande textlingo.

Bultiga klassiker

Broderligt fördelat över karriären vinner ändå de bultiga klassikerna i kväll. ”Renegade”, ”Blood bound” och ”Heeding the call” landar bättre än nya låtar som ”One more time” och ”Let’s get it on”. Åtminstone än så länge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock