”Nu är jag lycklig”

MUSIK

Christina Aguilera i stor intervju om sveken, männen och nya plattan

1 av 2 | Foto: ETT NYTT LIV Christina Aguilera släpper sitt tredje studioalbum - som handlar om att vara lycklig.

BEVERLY HILLS

Vännerna svek, männen betedde sig som svin och skivbolaget tvingade henne att sjunga sånger hon inte kunde stå för.

Men nu har Christina Aguilera gjort upp med sitt förflutna och hittat en ny mening med livet.

- Jag är lycklig för första gången, det är det min nya skiva handlar om, säger hon när Aftonbladet möter henne på ett lyxhotell i Beverly Hills.

Och den 25-åriga stjärnan ger syn för sägen.

Trots att hon suttit i intervjuer i närmare tolv timmar ser den före detta trash-drottningen - nu i elegant, vit dräkt och med en platina-blond kalufs knuten i hårpiska - oförskämt pigg och sorglös ut.

- Jamen, sånt här är bara att ta sig igenom, kvittrar hon.

Att Christina Aguilera tillbringar hela dygn på Beverly Wilshire - också känt som "Pretty woman"-hotellet - har alltså att göra med att ett karriärens tredje studioalbum är under insegling.

Sjunger blues

I dagarna kommer första singeln, "Ain"t no other man", och en halvannan månad senare följs den upp med "Back to basics" - en mastig dubbelmacka på vilken sångerskan gör en tämligen säregen djupdykning i musikstilar hon älskade som barn.

Gammal blues, gammal soul, gammal jazz...

Upplägget lär komma att förbrylla dem som ser Christina Aguilera som Britney Spears och Jessica Simpsons främsta konkurrent.

- Men jag var aldrig den pop-produkt jag först framställdes som och hade aldrig särskilt mycket gemensamt med de artister jag jämfördes med, säger hon.

"Vad jag vill göra"

-Det var skivbolaget som marknadsförde mig på det sättet för att en viss sorts artificiell pop var väldigt stor när jag kom fram. Nu är det jag som bestämmer och det här är vad jag vill göra. Den här musiken är den som alltid legat mig varmast om hjärtat.

Att den nya given näppeligen har samma kommersiella genomslagskraft som "Genie in a bottle"-trudelutter bekymrar henne inte.

- Det går inte att tänka på vad folk ska tycka. Jag hoppas förstås att mina fans gillar vad jag gör, men framförallt hoppas jag att de genom mig upptäcker de artister jag hyllar på den här skivan. Till exempel Billie Holiday, Nina Simone, Etta James, Otis Redding och Ray Charles.

"Feel good-skiva"

Grundtonen på albumet känns ljus och positiv - och det är ingen tillfällighet.

- Jag vill att min musik ska spegla vad som händer i mitt liv och därför är det här en feelgood-skiva. Jag är lycklig nu, för första gången i mitt liv.

"Blev djupt sårad"

- Men för att komma hit har jag varit tvungen att ta mig igenom allt det mörka och det gjorde jag på förra skivan, "Stripped".

- Förutom att få uttrycka min sexualitet, vilket var väldigt viktigt, ville jag göra upp med det förflutna då. Jag hade blivit djupt sårad av många människor jag litade på. Olika slags relationer hade gått i kras. Men nu är jag på en annan, mycket bättre plats.

Den platsen kallas till vardags "kärlek".

Aguilera gifte sig i november förra året med skivbolagsdirektören Jordan Bratman och han har vänt upp ner på hennes tillvaro.

- Jag vill inte låta töntig, men han är verkligen fantastisk, säger hustrun och ler.

"Min bäste vän"

- Han är min bäste vän och ett stöd jag aldrig haft. Och han älskar musik. Fast det betyder tack och lov inte att han är en av de där som måste göra karriär själv "

Det sista skulle kunna vara en taskspark mot Kevin Federline, Britney Spears make.

Men det är det inte.

Den nya, lyckliga Aguilera konkurrerar ju inte med den sortens artister längre.

Skandalerna stjärnan vill glömma

Christinas tidigare plattor

Per Bjurman