Maries styrka golvar fansen

Publicerad 2014-02-20

Turnépremiären har ett magiskt bra band och överrumplande känslor

Allt är inte ­felfritt. Men starka musikupplevelser handlar ­väldigt sällan om perfektion.

14 år senare ger Marie Fredriksson sina svenska popklassiker en helt ny ­livetyngd som är omöjlig att inte bli berörd av.

Mottagandet är enormt.

Medan två svagt blåblinkande lampor bara får ­silhuetten av Marie Fredriksson att glimta fram i mörkret tar jublet över Helsingborgs konserthus. Efter en spräcklig, akustisk version av ”Så stilla så långsamt”, bara kompad av ­gitarristen Christoffer Lundquist, låter 800 personer nästan som det tiodubbla i lokalen. Här är sångerskan bland vänner, många uppenbart tillresta från andra länder.

Försiktigt scenspråk

Men så är det en speciell kväll och turnéstart. För första gången sedan 2000 är sångerskan ute och gör sitt svenska material på scen. Spelningar i konserthus inför sittande publik och med en närhet långt ifrån de senaste årens arenaturnéer med Roxette.

Premiären handlar givetvis om mer än så. Att stå vid Per Gessles sida är en sak, att bära upp en konsert på egen hand är något helt ­annat. Och visst, det försiktiga scenspråket kanske avslöjar kampen hon har gått igenom. Några rader och ord får Marie lirka fram i farten.

Rent röstmässigt är det ändå omöjligt att inte golvas av den resa sångerskan har gjort. När allt stämmer, som i nya ”Sommarens ­sista vals”, ”Ännu doftar kärlek” eller den mäktiga ­”Efter stormen”, är det svårt att tänka sig att sången någonsin låtit starkare. Till det har Marie fått en ny emotionell tyngd till de äldre texterna som ibland blir direkt överrumplande. Rader som ”dröm dina drömmar så länge du ­känner liv” i den kraftfulla versionen av ”Sparvöga” känns lika mycket som de hörs.

Premiärtrevande

Det är lite premiär­trevande men Marie Fredriksson växer genom hela konserten. Tillsammans med ett ofta magiskt bra band har sångerskan alla förutsättningar att göra ­soloturnén till ett segertåg för ­både sig själv och fansen.

Här kan du se Fredriksson

21/2 Örebro, Conventum. 22/2 Norrköping, Louis De Geer. 28/2 Visby, Wisbystrand. 2/3 Kalmarsalen. 7/3 Malmö konserthus. 8/3 Växjö konserthus. 14/3 Jönköpings konserthus. 15/3 Göteborgs konserthus. 19/3 Uppsala konsert och kongress. 21/3 Halmstad arena. 22/3 Karlstad CCC. 4/4 Borås, Åhaga. 5/4 Linköping konsert & kongress. 8/4 Stockholm, Cirkus. 11/4 Gävle konserthus. 12/4 Västerås konserthus. 18/4 Luleå, Kulturens hus. 19/4 Umeå, Folkets hus.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln