Förtjänar en bättre publik

MUSIK

NIN gör inga fel – men når inte fram

Upplevelsen är större, läckrare och djärvare än tidigare.

Men ändå inte lika träffande.

Lasta en glest besatt islada för det.

Foto: glesbygd Nine Inch Nails får såsig respons.

Först var det komplett frånvaro i 16 år – och nu tredje Sverigebesöket på dryga två år. Trent Reznors nyvunna kreativitet i studion har också fått turnéschemat att gå i spinn och därför kan vi nu, nästan på dagen fem månader efter framträdandet på Annexet, åter hälsa Nine Inch Nails välkomna till Globenområdet.

Borde få parad

Det borde bemötas med tacksamhet. Kanske med en parad genom Gamla stan.

Inte med ett Hovet som är långt ifrån fullsatt, eller med en i mångt och mycket semestersåsig respons.

Jag ser förvisso få fel begås på scenen. Låtlistans tunga vilande på ”Year zero” är lockande, i ”Gave up” blixtrar ljusfonden likt ett mycket pråligt rymdskepp, idén att framföra ”Only” bakom en generöst tilltagen skärm visandes myrornas krig är mycket bättre än den kan låta och med vilde gitarristen Aaron North i extra otämjd ADHD-form går inte ett mikrofonstativ i sikte säkert.

Mer drag i Kalmar

Men, som sagt. Det är glest i raderna. Det sjungs dåligt. Det dansas blott sporadiskt. Det är för bövelen bitvis mer drag på Larmtorget i Kalmar valfri onsdagskväll.

Det viktiga samspelet mellan underhållare/underhållna haltar därmed betänkligt. Och under dessa villkor kan inte ens en förträfflig ensemble nå ända fram.

Nine Inch Nails

Vad?

Mattias Kling

ARTIKELN HANDLAR OM