Lustfyllt, rivigt och smittande

avJens Peterson

Briljant Malena Ernman balanserar skönsång med humor

1 av 3
Malena Ernman gick likt tidigare år ner i vallgraven framför scenen. Hon tackade sedan publiken med denna bild på Instagram.

RÄTTVIK. Malena Ernman briljerar i klassiska stycken. Hon skojar med opera. Hon hyllar Alice Babs.

En kväll full av oväntade musikaliska möten som inspirerar.

Man kan hitta musik på många vis. Jag fastnade en gång för Puccinis ”O mio babbino caro” när den var med i en tecknad Snobben-film om konståkning.

Det kan vara världens vackraste aria, och Malena Ernman inleder konserten med den. De skira sköna tonerna bryts av Janne Bengtsson som spelar säckpipa.

Tar ner det på jorden

Så där håller det på. Ena stunden högtidligt och berörande, i nästa en grimas som tar ner det på jorden. Nisse Landgren improviserar kring ”Ack Värmeland, du sköna” (aka ”Dear old Stockholm”) och spelar den först ljuvligt. För att sedan funka till det i en rytmlek där han tar isär sin trombon men fortsätter ändå.

Virtuost och vitsigt

Vacker musik lyfts fram. Plockas isär. Sätts ihop igen. Det går från virtuost till vitsigt.

Ett sätt att avdramatisera. Här finns en svindlande vacker ”Visa från Utan­myra” som ligger nära Jan Johanssons pianoversion, och med den sångtext som Monica Zetterlund sjöng in. Malena Ernman sjunger den fint med Nisse Landgrens trombon. Han imponerar också som sångare, med Ernman i ”I will survive” och med Lill Lindfors i ”Den blomstertid nu kommer”.

Tar upp Loas miss

Malena Ernman och hennes man Svante Thunberg håller en komisk operaskola. Utgångspunkten att opera är svårt och tråkigt, med syftningar på Loa Falkmans famösa ”dum i huvudet” från SVT:s Allsång.

Helt på allvar gör hon innerliga ”Casta diva” och ”Tystnaden”, från färska albumet ”SDS”.

Vackert och innerligt

Unga Ellinor Bengtsson är skicklig på trumpet i en Herp Albert-låt. Mats Bergström, Svante Henrysson och Magnus Persson förvandlar Arnold Schönberg till jazzklubb. Ernman och killarna sjunger Swe-Danes ”Scandinavian shuffle” i ett rivigt extranummer, som följs av ”Swing it magistern” och ”Chiquitita”.

Vackert och innerligt, lust och lekfullt. Musikglädje som smittar.

ARTIKELN HANDLAR OM