Nu vill Björn att du fäller en Uggla

MUSIK

Så ska Svensktoppen förändras: ”Inga dinosaurier ska få stå i vägen”

1 av 3
Björn Skifs.

Nu vill Björn att du fäller en Uggla.

Lyssnarna får makten att bestämma hur länge en låt får ligga på ”Svensktoppen”.

– Inga dinosaurier ska få stå i vägen, säger Björn Skifs.

Sveriges radios flaggskepp ”Svensktoppen” seglar vidare.

Men gör sig redo för en kursändring.

Efter den uppmärksammade omgörningen i våras, då röstningssystemet digitaliserades, kan en ännu större förändring bli aktuell.

Från och med i dag fram till den 7 januari får lyssnarna rösta på hur länge en låt får ligga på listan.

Alternativen är obegränsad tid – som reglerna ser ut nu – en ettårsperiod eller lyssnarens eget förslag på antal veckor.

– När vi förändrade röstningen var det logistiskt. Här går vi på programmets själ och det är både fantastiskt spännande och läskigt. Det här är en het potatis som delar lyssningsgruppen. Det känns historiskt att vi frågar de riktiga experterna nu, säger Carolina Norén, programledare och producent.

”Ska få ligga max ett år”

Benny Anderssons orkester och Helen Sjöholm är rekordinnehavare med 278 veckor innan låten lämnade listan 2010. De enda topp fem-artister som fortfarande är aktiva på listan är Magnus Uggla och Mando Diao för ”Jag och min far” respektive ”Strövtåg i hembygden”.

– Jag har kontaktat Mando Diao för att höra hur de ser på det. De har vänligen avböjt att kommentera. Magnus Uggla har jag inte hunnit prata med än, säger Carolina Norén.

I ett pressmeddelande uppmuntrar Björn Skifs en tidsbegränsning.

– En låt ska få ligga max ett år, sen har den gjort sitt. Inga dinosaurier ska få stå i vägen – fram med nytt, det är kul, säger han.

Det är sällsynt att reglerna ändras. Någon större förändring har inte skett sedan det bestämdes att låtar som inte hade svensk text fick vara med på listan.

– Den nya omröstningen var faktiskt min idé. Så ni får skylla på mig om det inte blir bra, säger Carolina Norén.