Publicerad:
Uppdaterad:

Fick Hollywood att gråta

Av: Joacim Forsén

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges hetaste exportvara om att provsjunga för USA:s skivbossar

Agnes uppträdde under årets ”Idol”-final.
Foto: Peter Wixtröm
Agnes uppträdde under årets ”Idol”-final.

Våren 2005 tvingades juryn rädda en blyg 17-åring tillbaka in i ”Idol”.

Knappt fem år senare har hon haft en Billboard-etta, fått miljoner av ett amerikanskt jättebolag och sjungit i bossens trädgård.

Nästa år tar Lady Gagas team över Agnes.

Foto: Magnus Sandberg
Nu satsar Agnes allt på karriären. ”Om det krävdes skulle jag verkligen kunna tänka mig att flytta till USA”, säger hon.

Då, och flera år efter att programmet satt fart på karriären, var det alltid en försiktig tonåring som mötte pressen. Svarade på frågorna men broderade sällan ut citaten.

Nu sitter en ödmjuk men märkbart mer självsäker sångerska ett stenkast från Globen och pratar om ett intensivt år.

Det som har hänt är ett genombrott.

– Det har varit ett extremt år och väldigt mycket resande. Jag kan nästan räkna på händerna hur många dagar jag har varit i Sverige, säger Agnes.

I stället har hon bland annat uppträtt för 200 000 personer i Marocko, gjort succé i Storbritannien och startat vad som kan bli nästa svenska stjärnkarriär i USA.

– Det var en sån sjuk situation när tre av USA:s största skivbolag ville sajna mig. Helt plötsligt var jag i ett läge där jag kunde välja vem jag ville jobba med, säger sångerskan.

Till slut föll valet på mäktiga Interscope och Geffen. Och enligt Nöjesbladets källor gav kontraktet Agnes mångmiljonbelopp.

Visades upp på fest

Sångerskan åkte över till USA igen och blev kvar i nästan två veckor. Skivbolagets vd Ron Fair, som länge haft som tradition att presentera sina största artister på en fest hemma i sin trädgård, visade upp sitt nya fynd. Bland blommar och levande ljus fick Agnes ställa sig på en intim scen och sjunga inför 300 mäktiga gäster.

– Han hade bjudit in helt sjuka gäster. Det var tur att jag inte visste vilka som var där, då hade jag aldrig vågat sjunga, säger Agnes.

Efteråt hittade Agnes Eminems manager Steve Bernman, höga tv-chefer, viktiga dj:s och Whitney Houston-låtskrivaren Diane Warren i chefens trädgård.

Och så fortsatte Agnes första jobbveckor i USA. Bland annat fick sångerskan presentera sig för dem som ska jobba med hennes lansering i USA. Agnes, van vid svenska team, klev in mitt i ett möte i tron om att en handfull personer skulle sitta i rummet.

De var 35 stycken.

Sjöng inför medarbetarna

Den dagen avslutades också med att svenskan fick sjunga på ett kontor inför bolagets tio viktigaste medarbetare. Medan hon förberedde sig utanför visade hennes A&R, så där i förbifarten, vilka som gjort det före henne.

– Först ser jag Lady Gaga och sen Sting. Efter det vågade jag inte titta vilka fler som hade gjort det, säger Agnes och skrattar. Men det var jätteuppskattat och vissa började gråta.

Nu går Agnes delvis i just Lady Gagas fotspår.

– Jag kommer att jobba mer eller mindre exakt med de människorna som hon jobbade med. Allt ifrån den som åker runt mig på klubbspelningar till de högsta. Man märker verkligen att de har jobbat stenhårt.

Det lär Agnes också få göra. Nyligen var hon i USA på promotionresa. Dagarna bestod av intervjuer, kvällarna av klubbgig.

– Jag sov tre timmar varje natt i två veckor. Jag fick sminka av mig och lägga mig på eftermiddagen. Sen upp igen tio på kvällen, sminka sig innan det var dags att sminka av sig och lägga sig igen på kvällen. Till slut visste jag varken var jag var eller om det var morgon eller kväll.

Klättrade på Billboard

”Release me” är den femte låten Agnes har varit med att skriva – i hela sitt liv. Nu har den blivit hennes viktigaste visitkort i den internationella storsatsningen. Andra dagen på sångerskans promotionresa klättrade singeln upp på förstaplatsen på Billboards danslista.

USA-kontraktet gav dig en hel del pengar.

– Ja, men jag tänker inte så mycket på det. Det är inte det viktigaste. Jag är mest glad över att det går så bra i de här länderna och att jag får uppträda på de här scenerna. Sen är det så klart kul att få pengar, på ett sätt visar det ju att de uppskattar det man gör. Klädkontot har ökat lite.

I Sverige vill många deltagare helst glömma ”Idol” efteråt.

I USA är det väl tvärtom?

– Ja, där är det ett bevis på att du kan sjunga och är jävligt bra. I Sverige är folk mer ”oj, vad töntigt att du har varit med där”. Jag tycker att det är jättetråkigt med folk som är med i tävlingen och sen inte är glada för det. Det blir så schizofrent. Att inte kunna stå för det tycker jag är väldigt konstigt. För mig är ”Idol” något jag är väldigt stolt över.

I dag: Köp Agnes nya skiva med Aftonbladet

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: