Sofia Bergström

LISTAN: Hårdrockikonerna vägrar att kasta in handduken

Sofia Bergström väljer fem saker i musikvärlden

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varje fredag turas musikredaktionens medarbetare om att dela med sig av åsikter, tips och nyheter.

Den här veckan vurmar Sofia Bergström för progressiv metal från Texas och imponeras av hårdrockveteraners vitalitet.

Både Megadeth och Ozzy Osbourne är aktuella med ny musik.
Både Megadeth och Ozzy Osbourne är aktuella med ny musik.

1. Hårdrockikonerna vägrar att kasta in handduken

Pensionering verkar vara uteslutet för många av våra hårdrockveteraner som hänger i med näbbar och klor.

Bara i förra veckan släppte Ozzy Osbourne och Megadeth varsin singel, ”Patient number 9” respektive ”We’ll be back”.

Tillsammans med gitarristen Jeff Beck har den forne Black Sabbath-sångaren skakat fram en tillbakalutad låt som skänker viss trivsel för stunden.

Megadeth är däremot tillbaka med besked. Dave Mustaine, som även var i toppform på årets Sweden Rock Festival, har mot alla odds skapat en toktung thrashdänga. Sextonde skivan ”The sick, the dying… and the dead!” släpps precis som Ozzys album i september och kan mycket väl bli en av årets höjdpunkter.

Nästa fredag kommer dessutom Journey med sitt första album på elva år – ”Freedom”. Av singlarna att döma verkar det bli ett helt okej bidrag till rockåret 2022.

Sensmoralen? Skam den som ger sig.

Rage Against The Machine är ett av flera rockband som har uttalat sig kritiskt mot USA:s högsta domstols efter upphävandet av domen ”Roe mot Wade”.
Rage Against The Machine är ett av flera rockband som har uttalat sig kritiskt mot USA:s högsta domstols efter upphävandet av domen ”Roe mot Wade”.

2. Rockband rasar

USA:s högsta domstols upphävande av domen ”Roe mot Wade”, som innebär att enskilda delstater kan förbjuda aborter, har utlöst en flodvåg av starka reaktioner.

Inte minst bland inhemska rockmusiker.

Rage Against The Machine, som aldrig duckar för det som skaver eller smärtar, kommer att donera en ansenlig del av sina biljettintäkter – närmare bestämt runt 4,5 miljoner svenska kronor - till organisationer för reproduktiva rättigheter i delstaterna Wisconsin och Illinois.

Även Coheed And Cambria och Exhumed planerar att göra liknande donationer.

Nästa vecka spelar det amerikanska metalbandet Deftones på Gröna Lund i Stockholm.
Nästa vecka spelar det amerikanska metalbandet Deftones på Gröna Lund i Stockholm.

3. Metal från millennieskiftet

När nu metal var på höjden av sin popularitet släppte amerikanska Deftones lös ”White pony”. Albumet förenade till synes omaka musikvärldar som hardcore, ambient electro, synthdriven pop och industrimetal och har med tiden vuxit till en ikonisk del av millennieskiftets metal. Med all rätt.

På tisdag intar Deftones Gröna Lund i Stockholm. Då kommer publiken garanterat få höra ett fåtal låtar från skivan som i förra veckan fyllde 22 år.

En enorm stålstaty av Lemmy Kilmister hade uppsikt över den franska festivalen Hellfests besökare häromveckan.
En enorm stålstaty av Lemmy Kilmister hade uppsikt över den franska festivalen Hellfests besökare häromveckan.

4. Ståtlig hyllning i stål

På den franska festivalen Hellfest häromveckan hade en tolv meter hög Lemmy Kilmister-staty i stål uppsikt över det stora festivalområdet.

Det imponerande bygget av den franska skulptören Caroline Brisset innehöll dessutom en del av den avlidne musikerns aska.

Motörheads officiella Youtube-kanal finns klipp från invigningen med Phil Campbell och Mickey Dee samt en kortdokumentär om hur statyn blev till.

Texas-bandet Oceans of Slumber släpper snart det fenomenalt fina albumet ”Starlight and ash”.
Texas-bandet Oceans of Slumber släpper snart det fenomenalt fina albumet ”Starlight and ash”.

5. Progressiv pärla

De senaste åren har framför allt amerikanska Wilderun och kanadensiska Anciients utmärkt sig inom modern progressiv metal.

Oceans Of Slumber från Texas är en stark utmanare. Sextetten väver ihop hårt sound och mjuka melodier med stor precision. Sångerskan Cammie Gilberts gudabenådade röst är grädden på moset.

Den 22 juli släpper bandet sitt femte album ”Starlight and ash”, men redan nu finns tre fina singlar att bekanta sig med.

Amerikanska trion Molders kommande skiva ”Engrossed in decay” är en het kandidat till årsbästalistan 2022.
Amerikanska trion Molders kommande skiva ”Engrossed in decay” är en het kandidat till årsbästalistan 2022.

Fem låtar: ruskig retrodöds och maffig metalcore


”PYRAMID WHEELS”
ASG
Det är lätt att förlora sig själv i ASG:s metal. På senaste singeln ”Pyramid wheels” bygger den amerikanska gruppen upp en läcker labyrint av släpig och sorgsen stoner. Jason Shis röst slingrar sig fast i sinnet och vägrar att släppa taget.


”RELENTLESS PESTILENCE”
Molder
När sorgen och saknaden efter Death är stor kan Molders trashiga dödsmetall slicka dina avgrundsdjupa sår. Sångaren Aaren Pantke (Chuck Chuldiner reinkarnerad) har utrustats med en pipa som troligtvis är en portal till de dödas rike. Illinois-gruppens andra skiva ”Engrossed in decay” släpps den 15 juli.


”INFLICT MY WILL”
Contention
Florida är knappast en mylla för metalcore. Men kanske kommer Contention att förändra synen på den amerikanska delstaten som förstås förknippas med dödsmetall. På Tampa-bandets ep ”Summer offensive” samsas benhårda breakdowns, furiösa blastbeats och rosenrasande sång i en fruktansvärt smaskig förpackning.


”STONE SAIL”
Hundred Year Old Man
Utan mörker inget ljus. Med tungsint post-metal av toppkvalitet balanserar Hundred Year Old Man, Storbritanniens motsvarighet till Cult Of Luna, upp glättiga Instagramflöden med skitglada semesterfirare som aldrig slutar tjata om skönheten i ljusa sommarkvällar.


”THE ONE”
Carmilla feat. Ronny Hamlin
Lägg Carmilla på minnet. Den amerikanska nättidningen Metalsucks beskrev nyligen metalgruppen från Gävle som ett band med ”stor genombrottspotential”. Jag kan bara hålla med.


LYSSNA PÅ LÅTARNA HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE