Sven-Erik Magnusson död

Vännerna sörjer Sven-Erik Magnusson

Av: 

Jakob Meijer

MUSIK

Sven-Erik Magnusson var en av Sveriges mest folkkära artister – nu sörjs han av sina vänner och kollegor.

– Det kommer kännas en tomhet. Det är en legend som gått ur tiden, säger vännen Christer Sjögren.

Sven-Erik Magnusson är död, 74 år gammal. Artisten gick bort natten till onsdag.

Christer Sjögren lärde känna Sven-Erik Magnusson för nästan 40 år sedan, och de har både stått på scen tillsammans och umgåtts privat. Till Nöjesbladet säger han att kommer sakna sin vän.

– Jag kände till Sven-Eriks sjukdomsbild, att han var väldigt dålig. Det kom inte oväntat, men när beskedet kommer är det väldigt svårt att fatta. Det är en sådan levande person, och en vän, säger Christer Sjögren.

Christer Sjögren: Sven-Erik var en kämpe

De hördes senast för drygt en månad sedan i telefon. Då pratade de om sjukdomen, men också om annat.

– Han ringde upp. Vi pratade lite om sjukdomen, vi pratade musik. Han grävde inte ner sig. Det var inget deppigt samtal, han var en riktig kämpe, säger Christer Sjögren.

Som så många andra säger Christer Sjögren att Sven-Erik Magnusson har betytt mycket för musik-Sverige.

– Jag är väldigt glad att jag personligen sagt det till honom, vi peppade varandra. Jag sa: ”Tänk vad du betytt, Sven-Erik, med dina låtar och hur du glatt Sverige.” Då la han huvudet på sned och tittade på mig. Jag tror han tyckte det var ovanligt att få höra det av en musikkollega

Minns hans berättelser

Privat kommer han att minnas Sven-Erik Magnusson som en snäll person och en fantastisk berättare.

– Han var så speciell. När vi hade våra kräftskivor hade han alltid en rolig historia på lager. Han var en väldigt duktig berättare, när han berättade en story på sitt eget sätt, på sin Karlstadsdialekt. Man garvade och undrade var han får alla historier från, säger Christer Sjögren.

– Jag hoppas han fått frid i sin himmel, för det måste ha varit riktigt tufft.

Hyllas av Gessle och Strömstedt

Genom åren har Sven-Erik Magnusson samarbetat med flera kända artister. Däribland Per Gessle som skrev material till Sven-Ingvars.

"Sven-Erik hade en helt unik röst. Man hörde direkt att det var han som sjöng. Och Sven-Ingvars hade ett helt eget gung som inget annat svenskt band”, skriver Per Gessle i ett mejl till Nöjesbladet.

”En av mina första egenhändigt köpta plattor var en EP med bland annat den fantastiska ’Börja om från början’ på. Jag hade förmånen att få skriva lite låtar till Sven-Ingvars i ’modern’ tid. En ära."

Niklas Strömstedt jobbade även han med Sven-Ingvars, som han bland annat skrev låten ”Byns enda blondin” till. På Twitter hyllar han sin avlidne kollega.

”Du sjöng in Värmlandsvärmen i våra hjärtan. Fräknar, Fröding och postorderförskottsavier. Här nere på jorden blir du saknad Sven-Erik.”

För Nöjesbladet berättar Niklas Strömstedt att han kommer ihåg Magnusson för sin värme och humor.

– Jag minns honom som en väldigt varm person, och en spelman av den gamla sorten som man tyckte det var roligt att spela ihop med. Sedan hade han ett väldigt eget uttryck, en varm röst, och han var en jävel på att tolka svenska texter, säger Niklas Strömstedt.

En av de största

Journalisten Ulf Elving minns Sven-Erik Magnusson.

– Som person var han en snäll, behaglig och väldigt generös person. Som artist var han banbrytande, genom sitt sätt att sjunga bland annat. Kan man sjunga så här bonnigt, undrade man. Och ja, det kunde man alldeles utmärkt, säger Ulf Elving i Aftonbladet Morgon.

– Jag vet inte om nutidens barn förstår hur stor han var. Tjejerna var lyriska, de svimmade säkert, och ja, alla andra också.

”Värmland i hela folksjälen”

Även Lisa Nilsson hedrar Sven-Erik Magnusson.

”Sven Erik Magnusson. Värmland i hela folksjälen, inpräntad som en gammal fura, melodisk som en björkdunge, och nu stilla som ett skogstjärn”, twittrar hon.

Richard Herrey twittrar:
”En speleman och glädjespridare har lämnat oss. Man kan höra hur det blåser sorgevindar i träa i dag.. Tack för allt Sven-Erik”.

Även landsbygdsminster Sven-Erik Bucht, som har en bakgrund som dansbandsmusiker, sörjer Sven-Erik Magnusson

”En av mina stora inspirationskällor har lämnat oss”, skriver han på Facebook.

”Jag tänker på hans familj, nära och kära och hoppas att många minns Sven-Erik Magnusson som den stora, inspirerande och glädjespridande artist som han var.”

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sven-Erik Magnusson: Från rostknackare till svensk musikikon

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven-Erik Magnusson död

Sven-Ingvars

Sven-Erik Magnusson

Christer Sjögren