Musik

Teyana Taylor är uppfriskande personlig

Av: 

Natasha Azarmi

Teyana Taylor har fått ihop en imponerande gästlista på albumet ”The album”.

Foto: Daniel Sannwald

MUSIK

ALBUM ”The album” gästas av 90-talets största r’n’b-stjärnor och är Teyana Taylors mest ambitiösa verk hittills.

Med färre överflödiga låtar hade det till och med varit banbrytande.

Betyg: 3 av 5 plus
Teyana Taylor
The album
GOOD Inc/Def Jam/Universal


R'N'B Med sin mjuka sångröst, knivskarpa koreografier och Grace Jones-inspirerade omslag är Teyana Taylor en av vår tids mest nyskapande och ambitiösa artister. Ett bevis? Redan som 16-åring fick hon koreografera musikvideon till Beyoncés ”Ring the alarm”.

Så varför är hon inte ännu större?

Dålig marknadsföring är en orsak.

Kanye Wests skivbolag GOOD Inc misslyckades med att promota 2018 års ”K.T.S.E.” och släppte dessutom en version som Taylor aldrig hade godkänt. Enligt artisten själv var det största problemet att albumets sju låtar inte rymde allt hon ville säga.

”The album” är hela 16 låtar längre och innehåller något av det mest spännande hon gjort. Taylor har bytt ut lo-fi-beatsen mot 90-talsinfluerad och sammetslen r’n’b, som en 20-talets Aaliyah eller Brandy.

Hon inleder sitt tredje album med ett nödsamtal från 2016. Taylor har precis fött sin dotter i hemmet och det är hennes make, basketspelaren och rapparen Iman Shumbert, som håller i telefonen. ”Vad ska jag göra med navelsträngen?”, frågar han i panik.

Det är en tre minuter lång känslostorm.

”The album” är först och främst en hyllning till familjelivet. I ”Come back to me” försöker dottern Junie, som nu har fyllt fyra, att följa sin mammas djupa röst med sin lilla ljusa. Och i fina ”Wake up” sjunger Taylor och Shumbert om äktenskapets upp- och nergångar.

Men det handlar lika mycket om lust, längtan och att utforska sin sexualitet. Taylor skriver om sex ur ett ocensurerat och sällsynt kvinnligt perspektiv, lyssna bara på ”Morning”, ”Still” eller ”69”. ”Let's create the Cancer sign”, sjunger hon i den sistnämnda.

Trots att Taylor får sällskap av 90-talsgiganter som Eykah Badu, Lauryn Hill och Missy Elliott är hon som bäst tillsammans med Quavo i den hudlösa duetten ”Let's build”. Rapparen och Migos-medlemmen visar upp en överraskande skör sida i Taylors närvaro.

Men 23 låtar är något för många och till slut känns det hela som en enda utdragen berg- och dalbana: spännande i början, långrandigt i mitten och nervkittlande igen mot slutet.

Det är synd. Med färre låtar hade ”The album” kunnat bli banbrytande.
BÄSTA SPÅR: ”Let’s build”.


LYSSNA PÅ ALBUMET HÄR!


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Så låter Per Gessles nya album

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Musikrecensioner

Skivrecensioner

R'n'b

Quavo

Missy Elliott

Lauryn Hill