Natasha Azarmi

LISTAN: Macrons vädjan bevisar Eurovisions relevans

Natasha Azarmi väljer fem heta saker i musikvärlden

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varje fredag turas musikredaktionens medarbetare om att dela med sig av åsikter, tips och nyheter.

Den här veckan lyssnar Natasha Azarmi på sovrumspop från Australien, sörjer Ipoden och inser betydelsen av en viss musiktävling.

Italienska Måneskin fick sitt internationella genombrott efter vinsten i Eurovision Song Contest i fjol.
Italienska Måneskin fick sitt internationella genombrott efter vinsten i Eurovision Song Contest i fjol.

1. Macron vs Måneskin

När fjolårsvinnarna Måneskin besökte årets Eurovision-final i Turin bjöd sångaren Damiano David på två tips: ”Ha kul och hamna inte för nära bordet”. Han syftade givetvis på den omtalade händelsen från i fjol när han själv lutade sig över bordet och snabbt skapade rykten om droganvändning på bästa sändningstid.

Incidenten resulterade i att många ville få bandet diskvalificerade från tävlingen. Bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron, som i affekt hörde av sig till fransk tv:s Eurovision-kommentator Stephané Bern och vädjade: ”du måste göra något, snälla”. Frankrikes Barbara Pravi hade nämligen knipit andraplatsen och en diskvalificering skulle således resultera i fransk seger.

Det kan verka löjligt att den franska presidenten inte hade något bättre för sig än att försöka diskvalificera fyra 20-åringar från en musiktävling. Men det är också ett kvitto på Eurovisions storhet och relevans.

Se bara på just Måneskin som har blivit Europas kanske mest populära band efter vinsten i fjol. Dessutom gör Eurovision under för turismen. Förra helgen befann sig totalt 220 000 personer i Turin bara för tävlingens skull.

Mallrat har hyllats stort för sitt debutalbum ”Butterfly blue”.
Mallrat har hyllats stort för sitt debutalbum ”Butterfly blue”.

2. Experimentiell sovrumspop

Australiensiska Mallrat är den sortens artist som kommer från ingenstans och genast gör ett bestående avtryck. Debuten ”Butterfly blue” har redan kallats för ett av årets bästa popalbum.

Mest imponerar hennes lättsamma förmåga att blanda genrer. På albumet får Mallrat sällskap av rapparen Azealia Banks och slänger in trapinfluenser samtidigt som sovrumspopen ständigt är närvarande i ljudbilden.

Den ikoniska Ipoden har officiellt slutat tillverkas.
Den ikoniska Ipoden har officiellt slutat tillverkas.

3. Hej då, Ipoden

Den låg i varje musikälskares ficka i början på 00-talet. Apples Ipod ändrade hur vi lyssnade på musik på språng. Men nu berättar företaget att produkten går ur tiden och inte kommer att fortsätta tillverkas. Apple tycker att den inte längre behövs när smarttelefonerna och streamingtjänsterna har blivit så dominerande.

Det känns nostalgiskt och dystert även om slutet för den lilla rektangulära musikspelaren bara var en tidsfråga.

Charlie XCX under sin konsert på Berns i Stockholm 2019.
Charlie XCX under sin konsert på Berns i Stockholm 2019.

4. Succé för cyberspelningen

En ny era för livemusik är här och den händer på internet. Den interaktiva spelplattformen Roblox har den senaste tiden sänt en rad virtuella konserter med stornamn som Lil Nas X och Twenty One Pilots. Spelare kan även bygga sina egna musikscener och besöka andras, som en interaktiv cyberfestival.

En ny konsert med Charli XCX hålls nästa månad och lär passa fint ihop med hennes futuristiska popmusik.

Phoebe Bridgers på scen som ena halvan i duon Better Oblivion Community Center.
Phoebe Bridgers på scen som ena halvan i duon Better Oblivion Community Center.

5. Tillsammans för aborträtt

USA:s aborträtt är i fara. Dokument som läckte nyligen avslöjar att majoriteten av domarna som sitter i Högsta Domstolen vill häva den nuvarande lagen om fri abort fram till vecka 24.

Nu har 160 amerikanska kändisar, varav de flesta artister, skrivit under ett protestupprop i New York Times. Bland dessa finns Billie Eilish, Olivia Rodrigo och Shawn Mendes. Artisten Phoebe Bridgers har själv gått ut och berättat om sin egen abort. ”Alla förtjänar den typen av tillgång” skriver hon på sociala medier.

Paolo Nutini släpper snart sitt första album på åtta år.
Paolo Nutini släpper snart sitt första album på åtta år.

Fem låtar: med sommaren på glänt


”THROUGH THE ECHOES”
Paolo Nutini
Skotska Nutini har en röst som är svår att glömma. Sångaren slog igenom som 18-åring med lät redan då ungefär 20 år äldre. Första singeln på åtta år rymmer akustiska gitarrer, gripande sång och en melodi som vittnar om att sommaren står på glänt.


”CECELIA”
Bennytheghost
Los Angeles-baserade Benjamin Hon gör gladlynt pop som reflekterar staden han bor i, med korta men lekfulla produktioner som man gärna återvänder till när serotoninhalten har sjunkit. Kolla bara in senaste ep:n ”29 palms”.

I sommar kan du se Esther live på Kalas-turnén med start 15 juli.
I sommar kan du se Esther live på Kalas-turnén med start 15 juli.

”HALF A HEART BEATING”
Esther
Esther skrev sin senaste singel med arbetstiteln ”fetaste låten ever”. Det är stora ord men de rimmar med artistens unika sound, som är lika delar lågmält och slagkraftigt. I sommar spelar Esther på Kalas-turnén tillsammans med bland andra Bob Hund, Gina Dirawi och Markus Krunegård.


”WHO GOT THE MAGIC?”
Bavé
Under uppväxten i Uppsala fick Bavé en dator av sin mamma. Den skulle hålla honom sysselsatt och borta från trubbel. Den framtida musikern började experimentera fram låtar och har i dag landat i en drömlik ljudbild som kombinerar en utomordentlig falsett med distinkta och distade gitarrer.


”SEE YOU SOON”
Beabadoobee
Beatrice Laus har ständigt levererat sedan genombrottet 2018. Senaste smakprovet från kommande albumet ”Beatopia” är inget undantag och fortsätter att bjuda på 21-åringens harmoniska indierock. Men höjdpunkten är den avskalade sången som hon fyller med en värld av känslor.


LYSSNA PÅ LÅTARNA HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert: