Musik

Golvet höll – när Avicii intog Globen

Av: 

Karolina Skoglund

MUSIK

Dj:n fick 7 000 att dansa i Globen efter läktarraset

Lyfte taket Avicii gick på scenen vid midnatt – och han fick hela Globen att förvandlas till ett stort dansgolv. Foto
Lyfte taket Avicii gick på scenen vid midnatt – och han fick hela Globen att förvandlas till ett stort dansgolv. Foto

Länge var det osäkert om han skulle få genomföra spelningen.

Men till sist äntrade dj-fenomenet Avicii dj-båset – och jublet fick taket i Globen att lyfta.

Den här gången höll ­golvet.

Avicii har ett dj-bås på scenen som är stort som en lastbil.

När Avicii skulle genomföra den första av två Globen-spelningar i fredags rasade en del av en läktare ned. 26 ungdomar fördes till sjukhus, flera av dem svårt skadade. Kvällens andra konsert ställdes in och länge såg det osäkert ut om gårdagens spelning kunde genomföras. Men till sist fick Avicii grönt ljus.

Han har blivit en sensation. 22 år gammal tar han 650 000 för en spelning. Många i publiken på lördagens spelning är eniga om varför Tim ”Avicii” Bergling, 22, slagit igenom:

– Han är folkkär och kommersiell. Musiken fäster sig eftersom den är enkel och fångar känslor. Det bli harmoniskt, vilket är precis vad folk vill ha, säger David Sjödin, 27, som är ena halvan i dj-duon Darwin & Backwall.

Fyller hela dansgolvet

Flickvännen Maxinne Björk, 23, tillägger:

– Det handlar mycket om vokalerna också. Rösterna är väldigt pampiga.

När klockan är elva har redan tre timmar av kvällens evenemang avverkats. Stämningen kan liknas vid en avdankad festival: Lukten av öl och ett glest dansgolv där bara några få entusiaster försöker dra i gång kvällen med dans. En övertaggad dj står i båset och gör allt vad som står i hans makt för att få i gång publiken. Han når inte hela vägen fram.

Plötsligt, när klockan slår tolv, händer någonting. Folk kommer springandes. På bara ett par minuter fylls det enorma dansgolvet. Bakom dj-båset, vilket är stort som en lastbil, har Avicii gått upp.

”Något riktigt häftigt”

– Vi är inte här endast för att lyssna på musiken, utan för att uppleva Avicii. Det är som att se Metallica. Man kanske inte är där för att bara höra artisterna, utan för att kunna säga att man varit där, säger Rikard Vesterberg, 19.

Plötsligt spänner 7000 människor armarna i luften. Sekunder efteråt lyser nästan lika många mobiler upp som facklor. Ögonblicket måste dokumenteras.

– Det är så häftigt att en endaste person kontrollerar hela stämningen på ett par sekunder. Globen är full av ungdomar men få är berusade. Det är någonting riktigt häftigt som är på gång, ­säger Niclas Engvall, 48 om dj-fenomenet som tycks vara här för att stanna.

Sålde ut Globen tre gånger om

Namn: Tim Bergling.

Ålder: 22.

Bor: Stockholm (men mest på lyxhotell runt om i världen).

Familj: Mamma (skådespelaren Anki Lidén), pappa, syster, två bröder.

Status i dj-världen: Plats nummer sex på DJ Magazines top 100 dj:s.

Aktuell: Sålde i helgen ut Globen tre gånger. En av spelningarna blev inställd på grund av att en läktare rasat vid spelningen innan.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Publisert: