DO granskar mansfria festivalen

Diskrimineringsombudsmannen har beslutat att granska den mansfria festivalen ”Statement”.

Myndigheten vill att arrangören förtydligar vilka som får delta och motiverar vilka undantag som finns.

”Vi har fått info om en granskning och kommer bemöta frågorna som DO har”, skriver arrangören Emma Knyckare i ett sms.

Beslutet kommer efter anmälningar mot festivalen.

– Vårt syfte är i första hand att klargöra om det här arrangemanget är förenligt med diskrimineringslagens förbud mot diskriminering i samband med kön, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

DO har aldrig granskat något liknande arrangemang.

”Välkomnar initiativ”

– Vi har inte uttalat oss i något sådant här sammanhang tidigare, så därför är det viktigt att titta på. Samtidigt är det viktigt att säga att vi naturligtvis anser att sexuella trakasserier och övergrepp är ett allvarligt problem. Vi välkomnar initiativ som syftar till att alla besökare på musikfestivaler ska känna sig trygga under förutsättning att man inte bryter mot lagen, säger Clas Lundstedt.

Statement festival” äger rum i Göteborg den 31 augusti och 1 september. Initiativet kommer från komikern och programledaren Emma Knyckare, 30.

Loreen ska uppträda

Hon drog igång projektet efter att ett flertal sexuella övergrepp rapporterats på Bråvalla-festivalen och sa då att målet var en festival utan män vare sig i publiken eller på scenen. Projektet har finansierats av en insamling på nätet som drog in totalt 500 000 kronor.

De första så kallade ”early bird”-biljetterna till ”Statement” släpptes i vintras och såldes slut på drygt tio minuter.

Loreen, Frida Hyvönen, Joy och Nour el Refai är några av akterna som kommer att uppträda på festivalen.

Har tagit juridisk hjälp

Diskriminering är inte tillåtet i Sverige, varken av män eller kvinnor.

Emma Knyckare har tidigare berättat för Kulturnyheterna att hon därför tagit till juridisk hjälp för att kunna ta sig runt den så kallade likabehandlingsprincipen.

– Man kan göra det som en privat fest eller så kan man köra det genom en förening så att det blir som en sån som snubbarna redan har, en gubbklubb. Eller så får vi köra på ändå helt enkelt och ta konsekvenserna av det, sa hon då.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE