Festivaler kastar ut band efter terroruttalande

avJohanna Westergård

Eagles of Death Metals sångare kritiseras

1 av 4 | Foto: Gustav Mårtensson/TT
Jesse Hughes i Eagles of Death Metal.

Två franska festivalen slänger ut bandet Eagles of Death Metal efter sångarens kommentar om terrorattackerna i Paris i november förra året.

89 personer dödades när beväpnade terrorister tog sig in på Eagles of Death Metals konsert på Bataclan i Paris förra året.

I mars insinuerade bandets sångare Jesse Hughes i en intervju med Fox Business Network att några vakter i konsertlokalen var inblandade i attacken. Han menar att flera vakter inte var där och han upplevde det som att de hade information om att en terrorattack skulle inträffa och ringde sig sjuka.

”Skyddade det?”

I en annan intervju med den franska tv-kanalen iTéle kritiserade Hughes, som sedan lång tid tillbaka är en förespråkare för fria vapenlagar, Frankrikes strikta vapenlagar.

– Skyddade er franska vapenkontroll en enda jävla person från döden på Bataclan? Och om någon svarar ja vill jag höra det, för det tror jag inte, sa han då.

Bad om ursäkt

Eagles of Death Metal skulle ha spelat på de franska festivalerna Le Cabaret Vert och Rock en Seine i augusti. Men nu har de kastats ut från programmet.

Hughes bad om ursäkt för uttalandena och sa att han lidit av posttraumatisk stress och mardrömmar sedan kvällen på Bataclan. Trots det får de inte spela.

I ett uttalande på Facebook skriver festivalerna att man inte alls håller med om uttalandena och att man ber om förståelse för att bandet inte kommer att spela.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bataclan

Paris