Svenskens ”nya” låt till premiärministern var tio år gammal

MUSIK

Andreas Carlsson anklagas för bluff – i Ungern

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Musikproducenten Andreas Carlsson.

Den svenske producenten och låtskrivaren Andreas Carlsson gjorde en propagandalåt på beställning av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Men låten, vars nota uppges ha legat på cirka 1,5 miljoner kronor, visade sig vara flera år gammal, skriver den ungerska tidningen Heti Világgazdaság.

I år firas 60-årsjubileet av Ungernrevolten, ett folkuppror som 1956 riktades mot landets dåvarande regering.

För att fira insatserna från 1956 beställde Ungerns nuvarande premiärminister, Viktor Orbán, en låt som skulle fungera som den officiella jubileumslåten.

Uppdraget föll på den svenske producenten Andreas Carlsson och hans kollega Desmond Child, vars pappa kommer från Ungern.

Men när låten, som uppges ha kostat 1,5 miljoner svenska kronor att producera, nu har sett dagens ljus kritiseras den hårt i Ungern.

Det har nämligen visat sig att den är flera år gammal, rapporterar den ungerska tidningen Heti Világgazdaság, HVG.

Gjordes ursprungligen för amerikanskt universitet

Låten heter ”Egy szabad országért”, ungefär ”I ett fritt rike”, och är mer eller mindre en direkt kopia av den 10 år gamla låten ”Steps of Champions". Den senare producerades även den av ovan nämnda duo, och användes som en hyllningslåt vid ett universitet i Miami där Desmond Child tidigare studerat.

Enligt ungersk media växer nu kritiken mot den ”nya” jubileumslåten i Ungern, eftersom den beställts på bekostnad av skattebetalarna och sålts in som en ny låt, skriver HVG.

”Tjänar inget på låten”

När Nöjesbladet konfronterar Andreas Carlsson med uppgifterna medger han att låten är gammal, men påpekar samtidigt att den gjorts i välgörenhetssyfte – inte för att inbringa några pengar.

– En tidig version av låten användes inofficiellt av ett universitet i Miami för 10 år sedan, också det med koppling till Desmond, tidigare elev och en av skolans största profiler. Dock utan tillåtelse att någonsin släppas kommersiellt. Vi är glada att låten nu fått ett slutgiltigt hem med en ny text och ny struktur som passar perfekt för ändamålet, svarar han i ett sms.

På frågan om påståendet att låten skulle ha kostat 1,5 miljoner kronor att producera svarar Andreas Carlsson att han inte haft den insynen i projektet.

– Det har jag ingen aning om då jag inte på något sätt svarade för produktionen av musiken och den stora logistik som krävts. Låten är non-profitabel, svarar han.

Jämför själv:

Ungersk version

Amerikansk version

ARTIKELN HANDLAR OM