Samir Badran om okända sjukdomen: ”Kan bli blind”

avLinn Elmervik

I tio år har Samir Badran, 26, kämpat mot en obotlig sjukdom i hemlighet.

Nu berättar han för första gången att hans syn försämras gradvis - och att han riskerar att bli blind.

– Jag ser nästan ingenting längre, säger han till Hänt.

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Samir Badran

Det började när Samir Badran var sexton år gammal.

”Let’s dance”-deltagaren hade spelat datorspel oavbrutet i två dygn när något plötsligt small till i huvudet och han såg stjärnor. Sömn hjälpte inte, och när problemen två veckor senare bara hade blivit värre tog hans mamma med honom till läkaren - som inte lyckades ställa någon diagnos.

– Efter några månader var problemen brutala och efter två år var de ännu värre. Jag kunde knappt se. Då började jag bli jävligt rädd och tänkte att ”jag kommer att bli blind”. Jag såg ingenting på kvällarna när det var mörkt, hela mitt synfält skakade konstant och jag hade ett brus över allt jag såg. Jag väntade bara på den dagen då synen skulle försvinna helt, säger Samir till Hänt.

”Det blixtrar”

I dag är hans syn sämre än någonsin.

– Jag ser nästan ingenting längre och jag ser ingenting alls i mörker. Det brusar framför ögonen, färger blandar sig, det blixtrar i synfältet. Jag har fått overklighetskänslor, det känns som att jag ständigt är i en dröm. När jag vaknar på morgonen är det som att jag drömmer. Det känns inte som att man lever.

Samir Badran har fortfarande inte fått någon diagnos, men har själv hittat fenomenet ”visual snow” på nätet. Fenomenet är en störning som påverkar hjärnan och orsakar flimmer i synfältet.

Hoppas kunna hjälpa

De senaste tio åren har Samir inte pratat med någon annan än sina föräldrar om problemen. Nu hoppas han att hans berättelse kan hjälpa andra.

Realityprofilen vill också att sjukdomen ska få större fokus i vårdsammanhang.

– Jag vill gå ut med det för att någon ska börja forska om det, säger han till Hänt.

Nöjesbladet har sökt Samir Badran.

ARTIKELN HANDLAR OM