Musikelitens idol bär upp kostymen

MUSIK

Jonna Sima på Kevin Rowland & Club Killers på Debaser

Foto: TUNGGUNG Irländske halvblodet Rowland och Club Killers bjöd på ”Come on Eileen” i baktakt.

Kevin Rowland är på Sverigebesök igen. Det är tredje gången han besöker Debaser, klubben han kallar för ”den bästa i världen.

Jag förstår honom. Inte bara för att det är en osedvanligt perfekt rockklubb. Utan också för att han här får ett bemötande som han förmodligen inte får någon annanstans i världen.

Kevin Rowland är för de flesta bara förknippad med världshitten ”Come on Eileen”.

I Sverige har han – men främst hans grupp Dexy’s Midnight Runners som verkade i början av 1980-talet – bildat en musikscen.

Moneybrother, Håkan Hellström, och Marit Bergman är bara några som är uppenbart influerade av ”Dexy’s” bläckblåsdrivna soulpatinerade popmusik.

Sällsynt utstrålning

För tio år sedan var han deprimerad och uträknad – nu står Rowland på scen med en imponerande elegans. Han bär kostym av 1940-talssnitt, basker och solglasögon. Fram tränger en sällsynt utstrålning.

Rösten är lika stark och signifikant som någonsin Aretha Franklins.

Club Killers 13-mannaband bygger upp rock­steady-komp till Dexy’s-låtar (”Geno”) och väl valda covers (”Sound of silence”).

Hur det kändes att vara i Moneybrothers kläder när hans gamla idol framför ”It’s been hurting all the way with you Joanna” vore spännande att veta.

Men störst är såklart ”Come on Eileen”. Den görs i baktakt och i en förlängd version ingen önskar ska ta slut.

Jonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM