- Jag känner mig chockad

Publicerad:
Uppdaterad:

Schlager-vinnaren Marie N trodde inte på seger

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
FULLSPÄCKAT SCHEMA Nu när Marie N har ordnat Lettlands första seger i schlager-EM någonsin lär hon få fullt upp. "Jag får nog sluta sova nu. För det kommer jag inte ha tid med", säger hon.

Schlagertrofén stannar i Baltikum.

Men vinnaren Marie N hade inte alls räknat med seger.

- Jag känner mig chockad, säger hon.

Efter schlagervinsten uppmärksammades en tydlig "grannsämja" vid poängutdelningen.

Men Marie N tar lätt på omvärldens kritik.

- Det går inte att förändra. Det kommer alltid att vara så. Det bildas alltid grupper i Europa som röstar på varandra och det är ett bevis på att man stöttar varandra. Jag hoppas att det fortsätter så även i framtiden, säger Marie N som i lördags vann årets schlager-EM med latinostänkaren "I wanna".

I går valde hon i stället att njuta av segern.

- Jag tror inte att det ligger någon politik bakom vinsten. Jag hade inte ens räknat med det själv och känner mig chockad av segern, säger hon.

Hon är redan en av Lettlands mest populära sångerskor.

Sedan 1995 har hon sjungit på en mängd nationella festivaler, haft huvudrollen i musikalen "Carrie" och agerat förakt åt Joe Cocker.

Vill ha svensk hjälp

Efter att ha fixat Lettlands första seger någonsin lär det inte gå sämre.

- Ja, jag får nog sluta sova nu. För det kommer

jag inte ha tid med, säger hon.

Frågan är dock om Lettland har råd med ett schlager-EM. Men Arvids Babris, chef för den lettiska delegationen, sprudlar av optimism. Och enligt uppgift har de redan bett flera grannländer om hjälp, bland annat Sveriges Svante Stockselius.

- Vi kommer att arrangera det. Lettland kommer inte att säga nej. Däremot kommer vi att samarbeta mycket med andra, främst vad gäller tekniken, säger han.

Nu väntar en strid ström av möten för den lettiska delegationen. Planeringen för nästa års schlagerfest är redan i full gång.

- Inom ett par veckor kommer planerna att vara mer konkreta.

Tobias Lindner

Publicerad: