Gott om sorg – och humor

Foto: Basia Bulat ger nytt liv åt folkpopen. Hon spelar ofta på sin autoharp – döpt efter en bil i ”The Simpsons”.
MUSIK

Basia Bulat är 26 år, ser yngre ut men låter äldre. Hon kommer från Ontario i Kanada och är efter två album en av de främsta anledningarna till att folkpopen känns mer vital än på väldigt länge.

Så hittar hon också en strålande kombination av tradition och förnyelse. Inför en sittande, intensivt lyssnande publik i Ljunglöfska salen, Debasers festvåning, rör sig hennes hisnande vibrato långt upp i bergen i en gammal spiritual som ”Soon one mornin”. Men hon tolkar också om The Strokes ”Someday” så att den låter minst lika tidlös.

Hennes nya album ”Heart of my own” må låta mer high lone­some än det mesta den här våren men det är inspelat i postrockarna Goodspeed You Black Emperors studio.

Och den autoharp som Bulat gärna spelar på har hon döpt till Canyonero, efter en fiktiv SUV som Krusty The Clown kör i ”The Simpsons”.

Stampar i golvet

Hon backas av två musiker på bas, trumpet, mandolin och piano men är nästan allra bäst när hon sitter själv vid pianot eller ställer sig jämte mikrofonen, stampar med bootsen i golvet och sjunger a cappella.

Och som alla goda folksångare lyckas hon leverera all kärlekssorg i texterna med en stor dos helande värme och humor.

Så missa inte.

Basia Bulat är i Malmö på lördag och på Way Out West i augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM