Fabeln Ed Sheeran fortsätter att förbrylla

KONSERT Ed Sheeran och hans pedal gör succé i Stockholm som de gjorde succé i Göteborg. Och som de gjort succé i resten av världen.

Men fortfarande: hur blev han så här stor?

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Ed Sheeran
Plats: Friends arena, Stockholm. Publik: 55 540 (utsålt). Längd: 1 timme och 45 minuter. Bäst: ”Bloodstream” och ”Thinking out loud”. Sämst: När Ed Sheeran rappar är det en bra tid att ta läskpaus.


Fjolårets mest spelade artist på Spotify med 6,3 miljarder strömningar.

Enligt The Sunday Times god för 927 miljoner kronor, den näst rikaste musikern i Storbritannien under 30.

Och bara i Sverige ser tre fulla fotbollsarenor hans ”Divide tour” en tropisk julivecka.

Visst, skivbolag köper plats på spellistor. När Drake släppte sitt nya album häromveckan var det till exempel svårt att lyssna på någon annan musik överhuvudtaget, ens om man försökte.

Men igen: SÅ stor?

I grunden är det en älskvärd variant av H.C. Andersens ”Den fula ankungen”. Hur Ed Sheeran gick från att vara mobbad i skolan till Taylor Swifts bästis och någon som Beyoncé ber att få sjunga duett med. Att någon som saknar, säg, Justin Biebers eller Ariana Grandes benstruktur kan bli enorm i musikbranschen är naturligtvis hoppfullt.

Och någonstans där hittar man väl – vid sidan av en korrumperad musikbransch – en del av förklaringen till Ed Sheerans omåttliga popularitet. I en tid när popstjärnor är ouppnåeliga och megaproducerade finns det en dragningskraft i att en vanlig kille bara hänger på sig gitarren och drar några låtar. Sheeran har ju dessutom tagit trubaduren in i samtiden och gett honom en air av soulpop och r'n'b.

Det är snarare musiken i sig som är det bestående Agatha Christie-mysteriet. Det är lika svårt att bli provocerad av Ed Sheerans musik som det är att förbehållslöst älska den. Den är ju så oerhört – genomsnittlig.

Få av de 55 540 sheerios som välkomnar 27-åringen från Framlingham i sydöstra England till Solna med vågen verkar hålla med om den saken.

Ed Sheeran joggar in på scenen i kortärmad t-shirt över långärmad dito, en look han lånat från Jamie Oliver cirka 2001. Med sig in på den förhållandevis lilla scenen har han Den Berömda Loop-pedalen. Med hjälp av den bygger han – i samklang med sin slappa stil – lager på lager.

Han konstaterar med illa dold förtjusning att detta är hans största show i Sverige någonsin och innehållsdeklarerar tydligt att allt som spelas är live.

Sheeran har en fin röst, med en väl avvägd nypa soul som glänser som finast i de okonstlade balladerna. Han använder publiken som ett tredje instrument. Gång på gång förvandlar han nationalarenan till en stor, sjungande pub.

Det är inte svårt att förstå vad det är som appellerar i det varma varggrin som sprider sig över hans kroniskt orakade pojkansikte. Eller hur han konverserar ledigt och putslustigt med publiken som vore det över te.

Men jag saknar någonting som stör. Lagom är ju egentligen en underskattad konstform. Artister som John Mayer och Norah Jones behärskar den till hundra procent. Men Ed Sheeran gör det så fruktansvärt lätt för sig i sina sånger.

Undantag: den infraröda r'n'b-popen ”Bloodstream” och balladen ”Thinking out loud” som får Friends att förvandlas till ett enda stort par tindrande ögon.

Men Ed Sheeran är alltjämt misstänkt lik din lokala tunnelbanemusiker. Världens arenor råkade bara bli hans Central Line.


BETYG LÅT FÖR LÅT


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Castle on the hill
Ed Sheeran och loop-pedalen är här. Har en pedal någonsin blivit så omskriven, bortsett från i renodlade musikertidningar? Ed Sheerans pedal måste vara världens mest kända pedal. Med den skapar han sin egen lilla kakafoni i en nostalgisk hemvändarvisa som ekar av U2.


Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Eraser
Eminems ”The Marshall Mathers LP” blev en vändpunkt i den unge Sheerans liv. Den hjälpte honom bland annat att sluta stamma. Här rappar ”Eminem-Ed” i fotspåren på idolen. Men pedalen och arenaljudet är inte riktigt kompisar än.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
The A Team
Den sju år gamla debutsingeln – lägereldspop om hedonistisk, aristokratisk flicka – blir till en fin duett med publiken.


Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Don’t/New man
Den här typen av Eminem-i-brittisk-gubbkeps-musik är – oavsett vad man tycker om den – Ed Sheerans alldeles egen.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Dive
27-åringen spelar rollen som brådmogen trubadur tolkandes Van Morrison. Hans fina röst får lysa i denna sång.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Bloodstream
Så här borde ju Ed Sheeran alltid låta! Dekadent, suggestiv och snygg akustisk r'n'b-pop typ som den lät på Phoenix ”Alphabetical”. Heja!


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Happier
Sheeran går – som så många unga musikmän före honom – runt på New Yorks gator och känner sig ledsen över en tjej. Inte ett öga torrt, inte en telefon släckt.


Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
I’m a mess
Strum-strum på gitarren. Låten från andra albumet ”X” låter som en demo som aldrig borde lämnat byrålådan, publikens idoga klappande till trots.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Galway girl
Stol för stol reser sig publiken på Friends som under en medeltida ritual. Kuslig stämning. Historien om hur skivbolaget försökte hindra megahiten från att ens komma med på albumet och hur Ed insisterade att släppa den som singel är minst lika bra som låten.


Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Feeling good/I see fire
Den unge britten axlar en hög häst när han a capella-wailar sig igenom Nina Simones klassiker och sedan väver ihop den med soundtracket till en film om hobbitar.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Thinking out loud
Retromysig och redan flitigt anlitad bröllopsballad om evig kärlek på samma tema som till exempel The Beatles ”When I'm sixty-four” och Lana Del Reys ”Young and beautiful”.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
One/Photograph
Allmänt falsettmys framför brasan. Minus brasan då, Friends är redan 39 grader varmt den här sommarkvällen.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Perfect
En av Sheerans största hits är till punkt och pricka en pastisch på Eric Claptons ”You look wonderful tonight”. Clapton: ”And then she asks me, do I look all right?/And I say, ”Yes, you look wonderful tonight”. Sheeran: ”When you said you looked a mess/ I whispered underneath my breath/But you heard it, darling, you look perfect tonight”.


Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Nancy Mulligan
Hur förvandlades popsamtiden till ett enda stort studentspex i jättehög, grön hatt?


Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Sing
After ski-underhållare i Åre tolkar Pink Floyds ”Another brick in the wall” på sargad gitarr. Så låter ”Sing” i inspelad version. På scen växer den med publikens hjälp till ett edm-spektakel.


Extranummer
Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Shape of you
Har spontant jättesvårt för låtar som innehåller ordet ”body”. Typexempel: ”Your body is a wonderland”. Är ”body” världens fulaste ord? Ett extraplus dock för att Ed bär svensk landslagströja.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
You need me, I don’t need you
Sheeran avslutar genom att rappa snabbare än den franska fotbollsspelaren Mbappé springer och vifta med svenska flaggan. Friends tackar honom genom stegrande ovationer. En supervanlig superstjärna lämnar scenen och Sverige för den här gången.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE