Artisterna tar FIghten

Av: Kristin Lundell

Publicerad:

Spelar in samlingsplatta till Feministiskt Initiativ

1 av 6
RÖSTAR PÅ FI Nina Persson har spelat in David Bowies ”Boys keep swinging” till samlingsplattan ”F!”. ”Det blir en ganska vass effekt när en kvinna sjunger texter skrivna av män”, säger Nina, som avslöjar att hon röstar på Feministiskt Initiativ.

Supervalåret fortsätter.

Nu ger sig svenska artisteliten in i fighten – och stöttar Feministiskt Initiativ.

– Jag tycker att det känns bra att visa att feministiska frågor är viktiga i politiken, säger Nina Persson till Nöjesbladet.

Det ser ut som en önskeuppställning från någon av sommarens festivaler.

Samlingsskivan ”F!”, som spelats in och säljs till förmån för Feministiskt Initiativs valkampanj, innehåller musik från delar av den svenska popeliten.

Med på albumet finns både exklusiv musik och avdammade hittar från bland andra The Knife, Robyn, Marit Bergman och Jenny Wilson.

Bowie-cover

The Cardigans-sångerskan, och numera solo­artisten, Nina Persson har tillsammans med maken Nathan Larsson och Niclas Frisk gjort en cover på David Bowies ”Boys keep swinging”.

– Jag har spelat in låten tillsammans med A Camp. Jag tycker att det blir en ganska vass effekt när en kvinna sjunger texter skrivna av män, språket skruvas liksom till.

Röstar du på FI?

– Ja. I just feministiska frågor tror jag att sakpolitik behövs. Frågorna dyker upp i så många hörn av politiken. En överlag feministisk syn innebär en väg mot ett mer humanistiskt samhälle.

Intresset från artister har varit så stort att flera har nobbats medverkan.

– Vi gör en dubbel-cd och ändå har vi fått tacka nej till artister som kommit in i slutskedet. För att vi helt enkelt inte hinner med, säger Jonas Göther, projektledare för ”F!” på Feministiskt Initiativ.

Mot rasism

Marit Bergman, som inte släppt någon musik sedan skivan ”The tear collector” 2009, medverkar med gamla hitten ”Adios amigos”.

Hon ser sitt engagemang i ”F!” både som ett sätt att arbeta för att få in feminismen i riksdagen och ett sätt för att ta ställning mot rasism.

– FI har gjort en av de absolut mest akuta frågorna i svensk politik till en valfråga: Vad ska vi göra med rasismen? Därför tänker jag göra allt jag kan för att få med fler på FI-tåget.

Varför låten ”Adios amigos”?

– Jag skrev den ihop med Cecilia Nordlund en oktoberafton för snart tio år sedan och det är nog den av mina låtar som har det tydligaste feministiska budskapet. Det är också en låt med massor av energi; energi som jag dels känner finns i FI och som jag dels vill att fler ska smittas av.

Publicerad: