Robert Wells vill göra Kinas OS-låt

MUSIK

Nya turnén gör stjärnan superhet i jättelandet

Kinas kärleksaffär med Robert Wells fortsätter.

Efter succéspelningen på Himmelska Fridens Torg ökar hans chanser att få göra den officiella OS-låten 2008.

– Minda odds har förbättrats avsevärt, säger han.

Foto: ÖSER I ÖST Robert Wells och Kina är som ler och långhalm. Nyligen lirade han inför 80 000 människor på Himmelska Fridens Torg.

Den stora konserten i Peking – som direktsändes i över 30 länder – ägde rum i onsdags, precis ett år före den 8 augusti 2008 då OS startar.

Riktigt stor publik

I runda tal en och en halv miljard människor kunde följa några av Asiens största artister – samt Robert Wells, 45, och Sofia Källgren, 36.

– Det var otroligt stort. Vi är de första västerlänningarna som någonsin har uppträtt där. För att vi skulle få göra det krävdes ett godkännande från Kinas president, och det fick vi, berättar Robert Wells, som nyss kommit hem.

Pr-kampanj

Konserten är ännu ett led i Robert Wells försök att få göra den officiella låten till OS i Kina nästa år.

Han började prata med Kinas olympiska kommitté så tidigt som 2001 – innan Kina ens blivit tilldelade arrangemanget. Då deltog han i för-OS, en jättegala som sändes på tv över hela Kina.

– Jag har skickat in fyra ouvertyrer till kommittén, och får besked i höst.

De korta ouvertyrerna är tänkta att användas som signaturmelodin i tv-sändningarna under OS – och kommer i så fall att höras över hela världen.

Dessutom ska Wells, tillsammans med Anders Bagge, komponera en ”pop-anthem” som kan bli spelens officiella sång.

– Vi lämnar ett förslag på den i februari. Sen får vi se. Men jag kommer att spela i Kina under OS på något sätt, så mycket är klart, säger Robert Wells.

Läs mer

Jon Forsling