Publiken lyfter Hov1

Dante Lindhe, Noel Flike och Ludwig Kronstrand i Hov1 möts av öronbedövande jubel på Summer On i Båstad.
Dante Lindhe, Noel Flike och Ludwig Kronstrand i Hov1 möts av öronbedövande jubel på Summer On i Båstad.

KONSERT Hov1 pendlar friskt mellan briljant och banalt. Men den kollektiva extasen de jagar fram på scen i Båstad är omöjlig att värja sig emot.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Hov1
Plats: Summer On, Båstad. Publik: Kanske 10 000. Längd: 58 minuter. Bäst: ”Barn av vår tid”. Sämst: ”Flickorna i Båstad” två gånger är minst en för mycket.


BÅSTAD. ”De är alldeles för kåta, flickorna i Båstad” rappar Hov1 i en låt som plockades bort från streamingtjänsterna i fjol. Inte på grund av sviktande poetisk verkshöjd utan för att låten innehöll en icke godkänd sampling.

Om Hov1 öppnar med den i kväll på det maxade sydsvenska tvådagarspartaj för stekare och traktens tonåringar som är festivalen Summer On? Japp. Om den river ned orkanliknande jubel? Jodå. Om de även väljer att avsluta med den, till ännu mer jubel? Jajamen.

Hov1 är landets mest streamade band, de vräker ut album och singlar och 13 av deras låtar har gått direkt in på Spotifys förstaplats. Eftersom de ibland jämför sig med Beatles, har uppträtt drygt i somliga av det fåtal intervjuer de gjort och en medlem har varit tillsammans med Zara Larsson hamnar dock fokus ofta på andra saker än musiken när det skrivs om den stockholmska kvartetten. Med viss rätt, för de pendlar sannerligen friskt mellan briljant och banalt.

Men när de kliver ut på den vackert belägna scenen nere vid stranden bakom Pepe’s Bodega, framför ett hav av 00-talister med ett närmast explosivt behov av att ta igen två års förlorad fest, möts de av en dånande allsång som faktiskt är omöjlig att värja sig emot.

Även för någon som jag, som är mer än dubbelt så gammal som medlemmarna i Hov1 och lever rätt långt från den värld de rappar om.

Ludwig Kronstrand förklarar att de kommer att bjuda på ”14 certifierade bangers”, och så blir det.

Hela publiken kan och älskar varenda ord i låtar som ”Vindar på Mars” eller ”Alla våra minnen”. Det är uppenbart att det inte sällan påfrestande grabbkaxiga men samtidigt ofta ganska hudlösa sätt som Kronstrand, Noel Flike, Dante Lindhe och dj:n och producenten Axel Liljefors Jansson låter modern hiphop möta Veronica Maggio-vemodiga popmelodier slår an något djupt hos den unga publik som älskar dem hängivet.

Publiken på Summer On har inte bara väntat på Hov1, de har väntat på fest. Det märks.
Publiken på Summer On har inte bara väntat på Hov1, de har väntat på fest. Det märks.

Framför allt lyckas texterna om flyktig, komplicerad kärlek, sex, status och tomheten i baksmällan efter ändlösa nätter på innerstadens krogar uppenbarligen komma åt något om hur det är att vara ung i dag. En rad som ”Nu så snurrar jag runt på din gata och jag får wi-fi vid din port” är inte gjord för historieböckerna men icke desto mindre en ganska begåvad mobilbild av kärleksblues i det tidiga 20-talet.

Hov1 skulle nog aldrig ens fundera på att kalla sig politiska men det är faktiskt inte så långt mellan deras ”Barn av vår tid” och den Nationalteatern-låt som de nallat titeln från. I båda fallen är det ironiska skildringar av den egna generationens hyckleri, även om Hov1 kanske häller i betydligt mer cola för att det giftiga i groggen ska gå ned.

Med eld, fyrverkerier, hemredigerade videocollage och adhd-tempo mellan låtarna gasar sig Hov1 igenom sitt set, burna på åskådarnas händer.

Det är på många sätt vad det är men tack vare havet av armar, publikens omfamning av varje stavelse och den passionerade viljan att ha kul blir det också... rätt kul.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE