Svenskarna lyssnar på epa-dunk och hiphop

Spotify avslöjar årets mest lyssnade artister och låtar

Av: 

TT

Epa-dunk, hiphop och dokumentära poddar.

Det har svenskarna lyssnat allra mest på under året som gått, enligt Spotify.

I Sverige har lyssnandet på svensk musik ökat med sju procent sedan året innan, och det präglar topplistorna, enligt ”Spotify wrapped”, Spotifys statistik över hur vi har lyssnat på musik och podcasts under året.

Benito Antonio Martínez Ocasio, känd som Bad Bunny, är den mest spelade artisten globalt.
Benito Antonio Martínez Ocasio, känd som Bad Bunny, är den mest spelade artisten globalt.

Epa-dunk och hiphop

Årets mest strömmade låt är ”Kan inte gå” med Falubandet Bolaget med över 30 miljoner lyssningar , och på topp tio-listan finns ytterligare fem svenska låtar. Åtta av Sveriges tio mest strömmade artister sjunger på svenska, och sex av dessa inom genren hiphop.

– Det är en av de stora trenderna att svensk hiphop behåller greppet, framförallt om de unga lyssnarna. Den andra stora trenden är den relativt nya genren epa-dunk som fullkomligt har exploderat i år, och Bolaget symboliserar den explosionen, säger Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify och fortsätter:

– Generellt sett så går det väldigt bra för svensk musik trots att vi precis har kommit ur den här svåra pandemitiden.

Einár, som mördades i oktober i fjol, är den mest strömmade artisten i Sverige 2022. Arkivbild.
Einár, som mördades i oktober i fjol, är den mest strömmade artisten i Sverige 2022. Arkivbild.

Einár är den artist som har strömmats allra mest, följd av Hov1, Ed Sheeran och Veronica Maggio. Bad Bunny är för tredje året i rad den mest spelade artisten i världen.

Den mest strömmade musikkategorin i Sverige är pop, och Maggio är den mest spelade kvinnliga artisten. Det album som toppar listorna är Ed Sheerans ”Equals”, följt av Harry Styles ”Harry's house”. Styles hit ”As it was” toppar även listan över de mest spelade låtarna globalt.

Dokumentärer

När det gäller poddlyssningen är det dokumentära berättelser och personliga historier som gäller. På första plats på listan över de mest populära poddarna finns ”P3 Dokumentär”, följt av ”Sommar & Vinter i P1” och ”Spotify dok”. Det mest strömmade poddavsnittet är programledaren Pär Lernströms sommarprat i ”Sommar i P1”.

– Vi har länge sett en trend som går mot mer producerat, kvalitativt och genomarbetat innehåll och i år är det första gången som dokumentärer går om samtalspoddar i popularitet. När det händer mycket i vår omvärld vänder sig folk till lyssnandet för att lära sig mer och fördjupa sina kunskaper, säger Spotifys podcastchef i Norden, Karin Bäckström.

Publisert:

LÄS VIDARE