Skivrecensioner

Charli XCX gör explosiv karantänpop

Av: 

Natasha Azarmi

Charli XCX har gjort det mesta av sin tid i karantän.
Charli XCX har gjort det mesta av sin tid i karantän.

MUSIK

ALBUM Charli XCX:s fjärde album är inte bara ursnygg elektronisk pop, det är på många sätt också banbrytande.

Betyg: 4 av 5 plus
Charli XCX
How I’m feeling now
Asylum/Warner


POP När USA sattes i karantän bestämde sig Charli XCX för att skriva och släppa en hel skiva på mindre än sex veckor. Både musiken och tillhörande videor har spelats in i artistens hem i Los Angeles.

Det är en annorlunda process för 27-åriga Charlotte Aitchison som är något av en mästare på storslagna produktioner. Hennes elektroniska pop förenar både genrer och artister och på föregångaren ”Charli” fick hon sällskap av alla från Lizzo och Troye Sivan till Haim och Christine & The Queens.

Den här gången har hon i stället samarbetat med sina fans och varit ovanligt transparent under skapandeprocessen. Hon har berättat om den på exklusiva Zoom-möten, bett fansen skicka in egna remixer av låtarna och frågat dem om råd kring singlar, låttitlar och albumomslag.

”How I’m feeling now” är futuristisk och sci-fi-doftande pop med inslag av nostalgi, ibland låter det till exempel som att Grimes möter ”Mario Kart”. Charli sjunger mjukt över hårda beats vilket gör att musiken passar lika bra på klubben som i hörlurarna.

Artisten som annars brukar sjunga om att vara hjärtekrossad fokuserar också förvånansvärt mycket på lycklig kärlek. I enkla texter berättar hon om sina känslor för pojkvännen Huck Kwong (Kwong är för övrigt fotograf och står för albumets visuella bitar): ”I like, I like, I like, I like, I like everything about you”, sjunger hon på singeln ”Claws”.

Det kan låta banalt men i Charli XCX:s känslosamt lekfulla värld fungerar det alldeles utmärkt.

”7 years” är desto mer allvarsam och handlar om förhållandets upp- och nedgångar: ”Could’ve fallen, but we only grew/So I made my house a home with you”.

Men i tider som dessa träffar Charli XCX givetvis som hårdast när hon drömmer om livet efter pandemin. I explosiva ”Anthems” skriker hon ut sin frustration över ursnygg electronica och längtar efter att få byta ut ångestfyllda dagar framför tv:n mot euforiska festnätter på dansgolvet.

Låten skrevs dessutom under en livesändning på Instagram med fansens hjälp.

Popmusik blir inte modernare än så här.


LYSSNA PÅ SKIVAN HÄR!


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets 50 bästa låtar

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musik

Musikrecensioner

Charli XCX

Pop

Troye Sivan

Lizzo