Nu auktioneras sista bilderna på Kent ut

Pengarna går till att motverka näthat: Gör mig fullständigt matt och håglös”

1 av 3 | Foto: Jonas Linell
Kent.
MUSIK

För två månader sedan spelade Kent för sista gången.

Tre fotografer fotade sista ögonblicken och nu auktioneras bilderna ut.

– Det var en upplevelse att vara där förstås, jag har ju jobbat med Kent i nästan 20 år på ett eller annat sätt, säger Johan Renck.

Auktionen kallas för ”Om du var här” och pengarna för de tre Kent-fotografierna går till den ideella föreningen och Facebookgruppen #jagärhär som aktivt arbetar för att motverka näthat. En av fotograferna som medverkar i projektet är musikvideoregissören Johan Renck.

– Det är en jättebra idé, på alla sätt och vis. Det finns ingen förlorare i det här. Det var självklart att haka på, säger han.

Bakom initiativet med auktionen står Saurabh Sinha och Johan Rencks bror Martin Renck. Johan Renck har samarbetat med bandet tidigare, bland annat genom att regissera flera av bandets musikvideos. Johan och Martin Renck arbetade även med den ”vita” spelningen som Kent gjorde på Stadion 2003.

”Lite överväldigande”

Var det du som kom på att alla skulle komma klädda i vitt?

– Ja, vi tyckte att det hade varit intressant om man kunde hitta något som förenar alla som skulle gå på spelningen. Så vi skrev ”bär nånting vitt” på någon affisch. Vi hade inte räknat med att alla skulle vara vita från topp till tå. Det var lite överväldigande faktiskt för det kändes som att vi hade skapat ett monster, säger Johan Renck.

Vad har du för relation till bandet?

– Jag har enormt stor respekt för Jocke och för bandet i övrigt. Professionellt som musiker, låtskrivare, artister och producenter, men jag gillar dem som kompisar också. Vi har haft mycket kul genom åren ”on the road” i olika konstellationer. Jag betraktar dem som mina vänner och jag betraktar dem som människor som jag verkligen respekterar och ser upp till och inspireras av, säger han.

Något speciellt minne du har?

– Det finns massa sådana men inga av dem lämpar sig i tryck kan jag säga.

Är du med i Facebookgruppen #jagärhär som pengarna för auktionen går till?

– Ja, och jag måste erkänna att det finns nästan ingenting som gör mig så fullständigt matt och håglös som att läsa när antingen troll eller hatare uttrycker sig på nätet i alla dess former. Jag blir bara deprimerad och trött och tänker att världen går mot sin undergång när jag läser sådana människors uttryck. För jag är väldigt hård och kategorisk generellt sett. Det finns inga gråzoner, det finns svart eller vitt, säger Johan Renck.

De andra två fotograferna som deltar i projektet har också samarbetat med Kent tidigare. Fotografen Joanna Nordahl regisserade Kents sista musikvideo och en stor del av det filmmaterial som användes på scen under deras sista turné. Jonas Linell har fotat de flesta av Kents skivomslag. Varje verk har ett startpris på 30.000 kronor.

De tre fotografierna av Kents sista ögonblick på scen auktioneras ut på Bukowskis och auktionen startar klockan 19.00 den 21 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kent

Näthat

Fotografi