Sabaton: ”Skitkul att spela i Sverige”

Det blir pyro, pansarvagn, bomber och rök – allt för den svenska publiken

avMathilde Albinsson

1 av 2 | Foto: RICKARS NILSSON
Joakim Brodén, sångare i Sabaton.

I dag tar Sabaton världsturnén ”The Last Tour” till Sverige.

Och de håller inte tillbaka inför premiärspelningen i Norrköping. Pyro, pansarvagn, bomber och rök – allt för den svenska publiken.

– Jag tycker det är skitkul att spela i Sverige. Det är så härlig stämning och spridd publik, säger Joakim Brodén.

De har spelat nästan överallt i världen. Men det är något speciellt med just den svenska publiken. Det är alltså ingen slump att hårdrockbandet Sabaton väljer en rikstäckande spelplan, när deras världsturné ”The Last Tour” når Sverige i dag.

– Jag tycker det är skitkul att spela i Sverige. Det är så härlig stämning och spridd publik. Det är barn, det är medelålders, det är män och kvinnor. Det är inte bara den 28-åriga hårdrockaren, och det är inget fel på den, men det är kul att det är så spritt, säger Joakim Brodén.

Sabaton säljer ungefär upp till 40.000 biljetter på en Sverigeturné, menar Joakim Brodén. Men i stället för att dunka in ett två, tre konserter på någon eller några av Sveriges största arenor, håller de sig hellre till ”normalstort”.

– Det är oftast bättre feeling om man inte gör det allt för stort. Ofta är det folk från samma område och då kan man jävlas med grannstaden också, men hur gör man sådant om man bara gör en stor spelning? Då har man förolämpat hela publiken till slut, säger Joakim Brodén skämtsamt.

Utsålda konserten uppgraderas

Trycket är stort. Under onsdagen meddelade bandet på sin Facebook att de har bokat en större arena i Luleå samt släpper ännu fler biljetter, för att kunna rymma alla fans.

– Vi ser ju väldigt tydligt hur trenden går när man bara gör de stora städerna och stora spelningarna. Automatiskt exkluderar man ofta yngre människor. Man ska som 14-åring från Umeå inte behöva åka till Stockholm för att lyssna på hårdrock. Det är roligare att spela normalstort, säger Joakim Brodén till Nöjesbladet.

Showen i sig är dock långt ifrån ”normalstor”. Till turnépremiären i Norrköping kommer två turnébussar med över 30 personer. Scenbygget kräver tre lastbilar. Det bjuds på videoväggar, pyroteknik, eldkastare, pansarvagn och bomber. Och så värmer förbanden Accept och Twilight Force upp publiken.

Accept är stora idoler till framför allt Joakim. 2011 var Sabaton förband åt dem under en turné i USA, men nu är det alltså ombytta roller. Något som Joakim Brodén inte helt kan greppa.

– Det är helt, börjar han, men kommer av sig.

– På ett intellektuellt plan så förstår jag. Vi har vuxit så pass mycket de senaste åren att vi säljer mer skivor och det kommer mer folk på våra konserter. Men emotionellt känns det ju jävligt konstigt. Det här bandet, som jag mer eller mindre växt upp med, och man hör dem spela ”Balls to the Wall”. Helvete!

Ungdomsidolerna som förband – vad står härnäst på er bucket list?

– Vi har spelat på de flesta platserna. Vi har varit och mellanlandat i Hong Kong, men vi har inte spelat där. Där finns en jävla häftig underground metal-scen som jag inte trodde fanns!

Blir Hong Kong nästa erövring?

– Oj, det vet jag inte än. Men jag vet var vi ska börja! Vi gick till någon brittisk eller irländsk pub. Och de tittade på oss, tatueringar, långt hår och skägg och bara: ”Ni är på fel ställe grabbar”. Vi trodde vi skulle få stryk, men nej, mitt emot fanns ett ställe som heter ”Amazon” med livekaraoke och fantastiskt duktiga musiker. Jag har nog aldrig sett ett sådant ställe tidigare och då har jag ändå besökt en del. Jag hoppas på Hong Kong nästa.

Men först Sverige, alltså.

– Ja, vi ska ha jäkligt kul! Allihopa!

ARTIKELN HANDLAR OM

Sabaton

Hårdrock