Vasas Flora och Fauna tillbaka – två år efter oväntade avhoppet

Av: 

Precis innan de släppte första skivan hoppade ena halvan av Vasas Flora och Fauna av.

Nu gör bandet comeback – med ny skiva och två nya medlemmar.

– Det känns väldigt bra musikaliskt och socialt just nu, berättar Mattias Björkas.

Det har gått två år sedan Vasas Flora och Fauna släppte kritikerrosade albumet ”Släkt med Lotta Svärd”. Den 15 september kommer den efterlängtade uppföljaren ”Veneziansk afton”.

– Det finns lite tidningar och så som fått recensionsexemplar, jag tycker det verkar lovande säger Mattias Björkas till Nöjesbladet.

Sedan debutalbumet släpptes 2015 har det skett en del förändringar i bandet. Bland annat så har Iiris Viljanen hoppat av och ersatts med sångerskan Tina Kärkinen och pianisten Daniel Ventus.

Iiris oväntade avhopp

Iiris avhopp var oväntat och medan Mattias i dag har aningar om varför förstår han inte helt vad som hände.

– Jag fick ett mejl. Det var väldigt plötsligt. Nu i efterhand, när man ser vad hon har gjort, så kan man fatta att hon ville ha det på ett annat sätt och hon kanske tyckte att hon inte fick det utrymmet. Men jag blev ju ganska knäckt. Hon hade inte sagt något innan eller så.

I dag har de sporadisk kontakt om praktiska saker och Mattias saknar den vänskap de delade i tio år.

– Vi är inte vänner på det viset och det är synd. Jag skulle gärna ha mer kontakt med henne, säger han.

– Jag har haft så roligt sedan de andra kom med att det känns väldigt bra rent musikaliskt och socialt just nu. Det är mer den personliga kontakten jag saknar med henne.

Banddynamiken är på topp

Musiken har dock inte påverkats och inför det kommande albumet är bandets dynamik på topp.

– Vi ville försöka utgå från vad vi är bra på som individer och maxa det. Det finns en väldigt bred kompetens i bandet, förklarar Mattias.

Han tillägger att trion arbetar väldigt bra tillsammans.

– Det finns en viss vuxenhet mellan oss, att man tar ett andetag innan man reagerar, det tycker jag att vi alla är väldigt bra på, berättar han.

Skivan döps efter högtid

Vasas Flora och Fauna har länge stått ut i mängden med sin finlandssvenska sång och fria, lantiga känsla. ”Veneziansk afton” fortsätter i samma spår, något som är tydligt redan i skivans namn.

– Det är efter en högtid som firas i Österbotten sista helgen i augusti. Det är en kväll då man tar avsked av sommaren, man stänger igen sommarstället och så, och sen super man till och det är fyrverkeriet och smällare och lyktor, säger han.

– Jag märkte bara att ett par av låtarna relaterar till den känslan och då tyckte jag att det passade bra.

Iiris Viljanen har avböjt att kommentera.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN