The Tallest Man on Earth

The Tallest Man On Earth är fängslande och oförutsägbar

avNatasha Azarmi

Foto: Wai Kei Fung/ROCKFOTO
The Tallest Man On Earth har landat på hemmaplan efter att ha spelat runt om i Storbritannien och Europa. I vår väntar USA.

KONSERT Det är bara The Tallest Man On Earth och hans akustiska gitarr på scen.

Ändå är det helt omöjligt att gissa vad som kommer att hända näst.


The Tallest Man On Earth
Plats: Cirkus, Stockholm. Publik: 1 800 (slutsålt). Längd: 1 timme och 40 minuter. Bäst: ”Revelation blues” och ”I'm a stranger now”. Sämst: Omöjligt att välja när allt ligger på en så hög nivå.


The Tallest Man On Earth är en utomordentlig skivartist som förmedlar sorg med större närvaro än de flesta. Men live utstrålar han en känsla som inte går att fånga på skiva.

När han sitter vid pianot och pressar fram allt han kan ur den stora rösten i ”Little nowhere town” är hans förtvivlan påtaglig. Likaså när han bryter ut i en acapella-version av ”The moonshiner”.

I kväll känns det ofta som att åka genom skogarna i Dalarna för att hälsa på en gammal vän och finna honom på verandan, sjungandes med gitarren i knät.

Samtidigt finns en lekfullhet som totalt överraskar om man aldrig tidigare sett Kristian Matsson på scen.

Sångaren har nämligen en otrolig förmåga att leka med kontraster. Han plockar långsamt på gitarren för att plötsligt spela så att strängarna nästan flyger av. Han viskar fram en textrad för att skrika ut nästa. Och han står blundandes i sin egen värld för att en sekund senare gå fram till folkhavet och se dem djupt i ögonen.

Som åskådare går det aldrig att gissa vad som ska hända näst.

Mitt under ”I’m a stranger now” kopplar Matsson ur sin gitarr och springer ut till publiken. Sedan strosar han långsamt runt i lokalen medan han och samtliga 1 800 personer fortsätter att sjunga låten tillsammans.

– Ni jätteduktiga. Det är inte lätt att lyssna på banjomusik och kolla på fuldans i två timmar, skojar han efteråt.

Vid ett annat tillfälle ber han skämtsamt om ursäkt för att han bara spelar ledsna låtar.

– Men det är sorg utifrån privilegiet att vara man, så det är nog inte så farligt, säger han till publikens skratt.

Att stå på scen och sjunga om hjärtesorg är något som många musiker gör och klarar av. Men att förmedla sorgen med hjälp av humor och lekfullhet gör The Tallest Man On Earth minst sagt unik.


The Tallest Man on Earth gör ytterligare en spelning på Cirkus i Stockholm i kväll 18/11.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM