Eminem: Skyll inte allt på mig

MUSIK

Rapstjärnan tycker att folk borde sköta sitt - och uppfostra sina barn

Foto: TRIVS I ROLLEN SOM SMÅBARNSPAPPA Musiken är inte allt för rapstjärnan Eminem. Dottern Hailie betyder allt för honom. Jag älskar att vara med min dotter , berättar han för norska tidningen Verdens Gang.

SCRANTON

Stjärnrapparen och superidolen Eminem tycker att föräldrar runt om i världen ska uppfostra sina barn själva. De ska inte skylla på honom om det blir galet.

- Varför ska man lägga skulden på rapartisterna. Om jag gör något dumt, ska Ice-T få skulden för det? säger han.

Mannen, myten och småbarnspappan Eminem har sprängt alla topplistor världen över med nästan 34 miljoner sålda album. Hans låtar är till bredden fyllda med hat och förakt. Han älskar att provocera, förolämpa och frossa i tabuer. Han omger sig dessutom med killarna i D 12 som öppet använder narkotika.

Som idol och förebild för miljontals barn och ungdomar är han föräldrarnas värsta mardröm. Men Eminem, 29, förstår inte kritiken som riktas mot honom.

– Ska jag ta ansvaret för andras barn? Jag är pappa till Hailie och ”that's it”. Det är allt jag försöker vara. Jag sköter mitt, säger han till norska tidningen Verdens Gang.

Tar emot backstage

Det är lördag, och det är drygt en timme tills det att Eminem ska in på scen och framföra sina hits framför 13 000 hängivna unga människor i Scranton, Pennsylvania. Efter åtta timmars väntan får så äntligen VG en ”audiens” hos rappens och popmusikens största artist just nu.

Klädd i en gul tröja, blå träningsbyxor och i en vit basebollkeps hälsar Eminem på oss innan han tar emot inne i ett stort tält på backstageområdet.

Därinne finns en studio med soffor, men också ett gym med en massa vikter, träningsmaskiner och boxningsprylar.

Eminem slänger sig i en djup soffa och visar sig vara långt ifrån den han så ofta framställs som. Han är hövlig och ler. Han lyssnar och svarar utförligt på det mesta han blir tillfrågad om.

– Hej, låt oss snacka om mitt favoritämne - mig själv, säger han och sätter sig tillrätta med ett stort flin på läpparna.

”Jag är ingen fegis”

Tänker du någonsin på konsekvenserna av det du säger och har gjort?

– Nej, aldrig. Hade jag gjort det hade jag aldrig kommit så här långt. Jag är ingen ”pussy” eller en fegis som springer runt och säger ”Oh, jag bör inte säga si eller så”. Jag är bara mig själv, det är allt jag kan vara.

Han är rapp och har glimten i ögat. Samtidigt verkar han reflekterande och medveten. Som en tonårskille och vuxen man på samma gång. Det kan vara svårt att få grepp om vem Eminem egentligen är, men när man lyssnar på vad han säger framstår han som en seriös artist som är medveten om hur han framställs och uppträder.

Musiken inte allt

Men att vara hatad och i skottlinjen tar på krafterna i längden. Det märks tydligt när vi pratar om hans planer och drömmar för framtiden.

– Mitt ultimata mål i den perfekta drömvärlden vore att luta mig tillbaka som Dre (hans egen producent och mentor) och producera plattor och vara i studion. Att inte vara i blickfånget hela tiden.

Han kommer in på sin sjuåriga dotter Hailie:

– Jag har ett liv utanför musiken. Den ger mig mycket, men det finns andra saker också. Som att vara pappa. Jag älskar att vara med min dotter. Musiken är inte allt, säger han allvarligt.

Men Eminem sysslar inte bara med musik. Han spelade nyligen in sin första långfilm. Där spelar han Jimmy Smith jr, en rappare från Detroit.

”Jag måste vara smart”

Men Eminem förnekar att filmen handlar om honom själv:

– Det finns många likheter mellan oss, men det finns också skillnader, säger han.

Var det svårt att vara skådespelare?

– Det var inte så lätt som jag trodde. Det krävdes mycket självdiciplin. Det var långa dagar, men det var inte så att jag tänkte ”det här klarar jag inte”. Så länge du fokuserar dig kan du klara av allting.

Har framgången gjort dig mer försiktig?

– Jag måste vara smart. Jag tror det är därför jag har hållit på så länge. Jag har använt hjärnan. När jag slutar med det kommer jag antagligen inte att vara här mer. Men det är sant. Jag har inte råd att göra en massa dumma grejer. Samtidigt kan jag inte gå runt som en fånge i min egen värld.

Roy Freddy Andersen , Daniel Nyhlén