- Polisen i USA är en bunt skitstövlar

MUSIK

Förra sommaren skrålade vi med i rapstjärnan Nellys "Ride with me" och "Country grammar". I år hör vi honom i "Hot in herre" och N*Sync-duetten "Girlfriend". Ingen rappare fyller ett dansgolv snabbare än Nelly just nu.

Foto: Nelly vill att alla ska ha det bra. Vi med.

Berätta om ditt plåster på kinden.

- Jag satte dit det för två år sedan, för att uttrycka sympati för min lillebror, City Spud, som blev dömd till tio års fängelse. Jag hoppas att han kommer ut om i alla fall åtta år.

I din nya låt "Nellyville" gör du din mest politiska text hittills. Den påminner nästan om Curtis Mayfield och Stevie Wonders tidiga 70-talsskivor.

- Ja, det är text som handlar om hur jag vill att världen ska se ut. Jag vill att alla ska ha det bra, inte bara jag själv, och med sånger som den hoppas jag kunna inspirera andra att uppfylla sina drömmar.

Är du politiskt engagerad även privat?

- Javisst, men jag rappar inte så mycket om politik, det blir lätt lite tråkigt. Jag försöker att göra underhållande musik.

Hur reagerade du på den senaste tidens uppmärksammade fall av polisbrutalitet?

- Jag blev inte förvånad, om man säger så. Sådant där händer hela tiden. Det var bara att det råkade hamna på video den här gången. Polisen i USA är ingenting annat än en bunt skitstövlar.

Har du personliga erfarenheter av polisbrutalitet?

- Ja. Jag kan inte gå in på detaljer. De flesta gånger jag kommit i kontakt med polisen har jag blivit besviken.

Om du blev president, vad skulle du förändra i USA?

- Det finns så mycket. Hunger, fattigdom, dåliga skolor. Jag skulle vilja göra så att kidsen utbildade sig, så att de fattiga fick det lite bättre.

Martin Gelin