Tydliga spår av Eminem

MUSIK

2 Pacs nionde postuma skiva

Detta är det nionde albumet som släpps med 2 Pac efter hans död.

Hiphopscenens störste martyr har med andra ord varit väldigt produktiv från andra sidan graven.

Särskilt med tanke på att han bara hann ge ut fyra soloalbum innan han sköts ihjäl i Las Vegas 1996.

Precis som alla andra seriösa skivor som släppts postumt ligger 2 Pacs mamma Afeni Shakur bakom utgivningen.

Men ”Loyal to the game”‚ som rusade rakt upp på den amerikanska Billboardlistans förstaplats före jul, är först och främst ett initiativ av Eminem.

Han har producerat i stort sett samtliga spår och det märks. Alla som förälskat sig i Eminems egna skivor kommer att känna igen sig direkt.

Det låter som att Marshall Mathers klippt ihop gamla 2 Pac-tejper med överblivet material från inspelningarna av ”The Slim Shady LP” och ”The Eminem show”.

2 Pac-materialet verkar till största del vara hämtat från början av nittiotalet.

Bland dem som skrivit låtarna märks namn som Randy ”Stretch” Walker, Live Squad och Deon Evans. Ett posse som 2 Pac arbetade med efter att han lämnade Digital Underground och började bygga upp sin solokarriär.

För att låtarna ändå ska låta samtida och moderna renoverar Eminem dem från grunden. Han klistrar in verser och refränger med Dido, 50 Cent, Nate Dogg och Obie Trice och skapar en omisskänlig skräckblues för det nya millenniet.

I cd:ns texthäfte skriver Eminem om varför han ville göra projektet. Han är föga förvånande ett stort fan och funderar än i dag över hur stor 2 Pac hade kunnat bli om han lurat döden och fortsatt spela in skivor fram till i dag.

Och det råder ingen tvekan om att ”Loyal to the game” genomsyras av kärlek och respekt.

Ingen behöver heller välja dessa inspelningar före 2 Pacs klassiska soloalbum och Eminems egna skivor. Möjligtvis med undantag av fanatikerna.

Att para ihop några bortglömda tejper av en rapikon som varit död i snart nio år med vår tids mest framgångsrike – och i högsta grad levande – hiphopartist känns inte bara krystat på papperet.

Efterkonstruktionen är också måttligt intressant att lyssna på.

2 Pac

Loyal to the game

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM