Eva Dahlgren säger sanningen

MUSIK

Talar ut i programmet "Min sanning”

1 av 9 | Foto: Eva Dahlgren.

Eva Dahlgren sopade rent på Grammisgalan 1992 när hon vann fem grammisar.

I SVT:s ”Min sanning” berättar hon att framgångarna gjorde henne otrevlig.

– Jag blev inte mitt bästa jag, jag blev inte blev så jättesnäll, säger sångerskan.

Eva Dahlgren blev hela Sveriges musikdrottning med plattan ”En blekt blondins hjärta” 1991. Året efter tog hon emot fem grammisar och åkte på turné med Tomas Ledin och Lisa Nilsson. Efter sista spelningen gick luften ur henne, berättar hon för Anna Hedenmo i SVT:s ”Min sanning” som sänds i kväll.

– Jag kände jag att det här var sista gången på en lång tid som jag skulle spela överhuvudtaget. Jag var helt slutkörd, känslomässigt utarbetad och hade varit på turné sedan 1978, säger hon i programmet.

Hon berättar också att framgången gjorde henne, ”inte divig, men otrevlig”.

– Jag blev inte mitt bästa jag. Jag kan heller inte säga att jag var bitchig. Men för mig så hade jag passerat gränsen, säger hon.

Ovän med Glenmark

Efter att hon upptäcktes av Bruno Glenmark 1977 arbetade hon vidare med sonen Anders Glenmark på sina första åtta album. Men inspelningen med ”En blekt blondins hjärta” spräckte samarbetet.

– Det var också en anledning till att jag började bli så väldigt trött. Vi hade jobbat ihop länge, var bästa vänner och började bråka jättemycket. Så jag förlorade en producent och en god vän, säger hon.

”Kändes som en våldtäkt”

Dahlgren berättar också om att hon ilsknade till rejält 1999 när Se & hör publicerade toplessbilder från hennes och Efva Attlings solsemester, vilket ledde till att tidningen fälldes i Pressens opinionsnämnd.

– Jag blev så arg, jag ville inte ha det såhär längre. Det kändes som en våldtäkt, jag hittade ingen journalistisk relevans i det mer än att de ville tjäna pengar på mig, säger hon.

En annan ilska tittar fram när hon tackade nej till att dela ut pris på QX-galan.

– Vi fick fortfarande inte gifta oss på riktigt och var inte fullvärdiga medlemmar i det svenska samhället. Att då visas upp i tv som en liten pittoresk minoritet, det tänkte jag inte spela med i, säger hon i programmet.

ARTIKELN HANDLAR OM