Här gör 90-talet stor comeback

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: LOTTE FERNVALL
Doktor Bombay när det begav sig.

Stockholm (TT Spektra) De regerade dansgolven och topplistorna på 1990-talet. Nu bjuder E-Type, Dr Bombay, Markoolio och ett gäng andra av årtiondets stora stjärnor in till en nostalgitripp.

-
Foto: LOTTE FERNVALL
-

E-Type, Dr Bombay, Markoolio, Snap, Haddaway, DJ Sash och La Cream. Där har ni uppställningen i det stora turnépaket "We love the 90's" som i höst drar in i flera stora ishallar runt om i landet. Den norska versionen av turnén avslutas på lördag, och man har enligt arrangören hittills sålt 14 000 biljetter till finalshowen i Oslo.

- Taket lyfter när jag kommer in, försäkrar Dr Bombay, för dagen uppsminkad och utklädd precis som när hans hit "Calcutta (Taxi taxi taxi)" satt fast som hubbabubba i allas huvuden i slutet på 1990-talet.

- Det var helt sjukt, de bombade sönder radion med den låten. Jag var nästan trött på den själv till slut.

Genombrott

Martin "E-Type" Eriksson, Jonny "Dr Bombay" Jakobsen och Marko "Markoolio" Lehtosalo är inte sena att börja prata gamla minnen när de slår sig ner tillsammans på E-Types vikingarestaurang i Gamla Stan i Stockholm. De fick alla sitt genombrott under 90-talet och är rörande överens om att "det var bättre förr".

- Det var då jag breakade. Det var då jag gjorde lumpen, det var då jag fick börja gå på krogen och det var då jag blev av med oskulden. Det var då jag blev en man. Det var ett ganska stort årtionde för mig, konstaterar Markoolio, som både ska uppträda och agera konferencier under turnén.

”90-talet var skitroligt”

E-Type slog igenom 1994 med låten "Set the world on fire":

- 90-talet var skitroligt. Och vansinnigt. För mig hände det lite över en natt: Det började på måndagen och på fredagen var man någon sorts superstjärna i hela Sverige. Det gick lite fort för min hjärna kommer jag ihåg.

"Explosion"

Showen beskrivs som ett jättelikt party där gamla hits avlöser varandra i ett rasande tempo.

- Vi ska bara kötta liksom. Det blir ett sådant jävla drag, lovar Dr Bombay, och E-Type fyller i:

- Det är en väldigt koncentrerad fest, ett par timmars explosion.

Det finns uppenbarligen många som törstar efter en nostalgitripp. Men även om den största delen av publiken utgörs av människor som dansade till den här musiken när det begav sig tror E-Type att det också finns en ny, yngre publik:

- Jag vet att Lady Gaga-producenterna har rotat i alla våra skivlådor efter sounds från 90-talet. Jag tror att det öppnar upp. När hon flirtar med 90-talet måste ju 90-talsikonerna också vara jävligt balla eftersom de är originalet. Men jag analyserar inte, jag är bara skitglad att jag får ha min hobby kvar. Nu är det min hobby, förut var det mitt jobb.

Therese Lindström/TT Spektra

Publicerad: