Hov1 gör blandat soundtrack till ungdomen

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:

ALBUM Så sent som i går utannonserade Hov1 sitt andra album. ”Gudarna på Västerbron” låter som bäst när gruppen släpper taget om sitt säkraste kort.


Hov1
”Gudarna på Västerbron”
Chimchim HB/Universal


HIPHOP "De säger till oss, vi är boyband/Men jag säger det stolt/Hämta Ringo och George/Du är Paul, jag är John".

Det är en modig jämförelse Ludwig Kronstrand drar i "Omg". Men Hov1s höga ambitioner har aldrig varit någon hemlighet. I gruppens dokumentärserie har vi sett dem förtvivlade efter explosiva spelningar, ledsna över att de inte lyckats ge allt.

Det är mycket tack vare bandets ambition och aldrig-nöja-sig-attityd som resulterat i de där slutsålda konserterna, topplaceringarna och priserna.

Och precis som The Beatles så många gånger gjorde har Hov1 släppt sitt andra album på mindre än ett år.

"Gudarna på Västerbron" utannonserades på sociala medier så sent som i går. Och det räcker för gruppen. I kväll spelar de på ett utsålt Annexet och jag ser framför mig hur fansen står i kön och noga pluggar in rad efter rad — allt för att kunna sjunga med i låtarna om villkorslös vänskap, livliga utekvällar och överväldigande kärlek.

Hov1 fortsätter nämligen att göra slående soundtrack till ungdomen.

Gruppens framgångsrecept har ofta varit att blanda sorgsna texter med glada melodier. Här fortsätter de på samma spår och visst, det kan ju tyckas dumt att släppa taget om ett säkert kort.
Men när Hov1 sjunger ut i extravaganta poprefränger tar det ofta fokus från det gruppen är allra bäst på: texterna.

För de är fullkomligt exceptionella när de tangerar mot det nakna och vemodiga. De tre avslutande låtarna på skivan blir därför det starkaste gruppen gjort hittills.

På "Stan e mörk" berättar de om en sorgsen kväll på den nu stängda Stockholmsklubben Marie Laveau. Noel Flikes röst är förkrossande när han sjunger om hur han letar efter sin kärlek "i botten utav glaset, i slutet av ciggen".

Vackra bonusspåret "Förlåt" är en hyllning till kvällarna och kärlekarna som format gruppen men även en ursäkt till föräldrarna: "Jag kanske borde ringa hem i kväll/Men mamma om jag glömmer säger jag förlåt".

Och den veckogamla singeln "Hon dansar vidare i livet" är fortfarande en av de finaste låtarna som släppts i år. Både i lyrik och melodi.

Är det hit Hov1 är på väg är framgångarna de redan nått ingenting mot vad som väntar.
BÄSTA SPÅR: "Hon dansar vidare i livet" och "Förlåt".

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN