Robin Cook - en ny bluff

MUSIK

Producenten Jonas Ekfeldt: Jag sjunger på alla hitskivorna

1 av 3 | Foto: STOCKHOLM RECORDS
Nu visar det sig att den svenske producenten och låtskrivaren Jonas Ekfeldt egentligen sjunger på alla låtarna. "Jag sjöng och arrangerade allting. Det fanns inte tid för mig att ställa mig på scenen och uppträda också. Därför bestämde jag mig för att låta någon annan bli ansiktet utåt", berättar Ekfeldt.

Artisten Robin Cook är en ny Milli Vanilli-bluff.

Aftonbladet kan nu avslöja att frontmannen Manuel Manci själv inte sjungit en ton på skivorna.

- Nej, det är jag som sjunger, säger producenten Jonas Ekfeldt.

I slutet av 1980-talet orsakade gruppen Milli Vanilli en praktskandal i musikvärlden. Det avslöjades att de två frontfigurerna bara varit ett vackert yttre - och inte själva sjungit på sina skivor.

Nu är det dags igen.

31-åriga Manuel Manci har marknadsförts som sångaren Robin Cook och har flera gånger uppträtt inför publik.

Slog igenom redan 1996

Aftonbladet kan nu spräcka bluffen.

Sångrösten tillhör producenten och låtskrivaren Jonas Ekfeldt.

- Jag sjöng, arrangerade och producerade allting. Det fanns inte tid för mig att ställa mig på scenen och uppträda också. Därför bestämde jag mig för att låta någon annan bli ansiktet utåt, säger Ekfeldt.

Hemligheten har bevarats ända sedan 1996, då Robin Cook fick sitt internationella genombrott med singeln "I won"t let the sun go down".

- Det har känts konstigt och irriterande att inte kunna tala om för en enda människa att "det där är mig du lyssnar på", säger han.

Kände till bluffen

På skivbolaget Stockholm Records kände man till bluffen, men tror inte att den skadat trovärdigheten.

- Sånt här är nog rätt vanligt, åtminstone utomlands. Men det finns säkert fler fall i Sverige också, säger Tomas Lööw på Stockholm Records.

Manuel Manci är inte längre "delaktig i Cook-projektet". Exakt vad som gått snett vill Jonas Ekfeldt inte gå in på närmare.

- Det är ett stort misstag som jag helst glömmer så fort som möjligt.

Aktuell med ny singel

Robin Cook är nu aktuell med en ny singel, "Susanna". Och för första gången är det den verkliga sångaren som poserar på omslaget.

Tror du inte att fansen känner sig lurade?

- Man kan fråga sig om det egentligen spelar någon roll vem som sjunger. Är det inte meningen att musiken och låtarna ska vara främst prioriterade?

Aftonbladet har förgäves sökt Manuel Manci för en kommentar.

Björn Solfors