Musik

Nu har Eva ett eget tjejband

MUSIK

Sångstjärnan startar ny karriär med Buddaboys

Eva Dahlgren, bas och sång, Mija Folkesson, gitarr och sång, Greta Folkesson, trummor och sång.

Tillsammans är de Buddaboys. Den 7 april kommer deras album.

- Vi kallar oss Buddaboys eftersom Greta och Mija varit gravida och tjocka så länge, säger Eva Dahlgren.

laddar fÖr comeback Här är den nya bilden av Eva Dahlgren som tillsammans med systrarna Mija och Greta Folkesson bildat Buddaboys. Just nu repar de för vårturnén som drar i gång samtidigt med att deras album släpps.
laddar fÖr comeback Här är den nya bilden av Eva Dahlgren som tillsammans med systrarna Mija och Greta Folkesson bildat Buddaboys. Just nu repar de för vårturnén som drar i gång samtidigt med att deras album släpps.

Men inte bara därför. I så fall kunde de lika gärna kallat sig Buddagirls.

- Så fort det är tjejer kallas det för tjejband, varför kan vi inte bara vara ett band? säger Eva Dahlgren när Aftonbladet träffar Buddaboys för en exklusiv intervju i deras replokal belägen i källaren under Polar Studios i Stockholm.

Hon är den populäraste, kvinnliga låtskrivaren och soloartisten svensk pophistoria känner till: platinaskivor, Grammisar, Rockbjörnar, storskaliga turnéer, omskrivet privatliv, allt finns där.

Körat med stjärnorna

Systrarna Folkesson är doldisar. Kända i branschen. Okända utanför.

- Vi har sjungit ihop sen vi var barn. Ja, inte bara vi, vi var sju syskon som turnerade runt och kallade oss Folkessons. Pappa körde oss och mamma sydde scenkläderna, säger Mija.

Söndagsskolan var inkörsporten till sången. En äldre syster och bror började och övriga syskon droppade in ett efter ett.

- Sen var vi med i en massa olika band hemma i Örebro, det var våran skola. Ja, och sen flyttade Greta och jag till Stockholm och började spela med Eric Gadd. Vi sjöng och arrangerade körerna på två av hans album, säger Mija.

Systrarna har hörts bakom Lena Ph, Lisa Nilsson, Titiyo, Orup, Anders Glenmark, Cajsa-Stina Åkerström, Joey Tempest "

Båda blev med barn

Under första halvan av 1990-talet var de så anlitade att de knappt orkade lyssna på radio.

I den här vevan släppte de också en platta som duo och körade bakom Eva Dahlgren på det album hon gjorde ihop med Anders Hillborg, Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios symfoniorkester: "Jag vill se min älskade komma från det vilda".

- Det var då vi började prata om att bilda ett band, säger Eva Dahlgren.

På grund av graviditeter, två för Mija och en för Greta, har det dröjt fram till nu. "We are the Buddaboys" släpps den 5 april och singeln "Do me" den 10 mars.

I samband med albumet ger sig Buddaboys ut på en landsomfattande klubbturné. På påskafton i "Bingolotto" spelar de för första gången i tv.

De har skrivit allt material ihop och delar på sången.

- Vi ser redan nästa platta framför oss, just nu går bandet före min solokarriär, säger Eva Dahlgren.

Tore S Börjesson (tore.borjesson@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik