Spellista: Här är den tuffaste och bästa musiken från juni

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Exakt så här pheppis är Khemmis på världsgenombrottet.
Foto: Alvino Salcedo
Exakt så här pheppis är Khemmis på världsgenombrottet.

SPELLISTA Nu när det svenska VM-äventyret är över finns det möjlighet att äga sig åt väsentligheter igen.

Som till exempel att närmare studera den fräcka musik som släpptes den gångna månaden.

Fler än 150 exempel på sådan går det att lyssna på här.

Jag vet. När det svenska fotbollslandslaget i går tvingades lämna världsmästerskapet i Ryssland kändes det nog lite som att någon punkterade drömmarna om landsförenande och febrande fotbollskänslor av ett slag som landet inte har upplevt sen den mytomspunna sommaren 1994.

Trist, javisst. Men sånt är också livet. Och nu gäller det i stället att borsta besvikelsedammet från axlarna och gå vidare med livet. Lika lite som en fjäril gör en hel sommar, står livet inte och faller med en sportturnering. Hur viktig denna än kan tyckas vara för tillståndet i nationen.

Men om nu deppen är förlamande stor kan måhända lite färsk metal, hårdrock, punk och därtill refererande fungera som salubrin på myggbettet. Och när det gäller utbudet av sådan var juni en ovanligt omfångsrik och spännande musikmånad.


För inte nog med att väsenskilda genrestorheter likt Ghost, Alice In Chains, Dee Snider, Deafheaven, Immortal, Clutch och Bad Religion har släppt nya alster – på självaste midsommarafton nådde ett av årets mest haussade och emotsedda släpp skivhandlarna och streamingtjänsterna.

För er som har följt mina rapporter på exempelvis nu nedlagda Musikbloggen har kanske noterat att jag för cirka ett och ett halvt år sen var lite extra kär i en anspråkslös liten ensemble vid namn Khemmis. En grupp med ett sånt hopplöst namn – handen på hjärtat, det låter mer som något en organisationskonsult kunnat kläcka ur sig än likt ett metalband i superklass – men som med sin andragiv ”Hunted” slog sig in bland bland värdseliten på topplistan över 2016 års bästa album.

Det är med andra ord med skyhöga förväntningar som Denverkvartetten för ett par veckor sen offentliggjorde det som är tänkt att bli dess internationella genombrottsskiva, kallad ”Desolation”. För lagom till tredjegiven har gruppen tagit steget upp från oansenliga indiebolaget 20 Buck Spin till att nu internationellt marknadsföras av scenjätten Nuclear Blast. Det är ett sådant avancemang som kan ge såväl hybris som sargade nerver, men i stället känns det som att Khemmis har tagit sig an utmaningen med gott självförtroende och envis vilja. Även om skivan i sig kanske inte når upp till föregångarens monumentala skönhet har medlemmarna nu satsat lite extra på att bredda greppet om sin doomrotade metal. Det för att man i stället för att rundspela visioner som tidigare ältats av exempelvis Candlemass och Solitude Aeturnus har musikerna lyft på blicken och hämtat lika mycket influenser från exempelvis Iron Maiden och Thin Lizzy, samtidigt som det melankoliska anslaget emellanåt för tankarna åt otroligt saknade Woods Of Ypress.

Ett extra signifikant exempel på detta hittar ni i det nio och en halv minut långa avrundningsspåret ”From ruin”, som påpassligt nog också finns med på den spellista som du kan fördjupa dig i här nedan. En tung koloss som smeker örat med samma sorgsna värme som ”Samarithan” eller ”Alternate ending”, även om låtarna i sig inte är så lika varandra.

Detta toppstycke är emellertid inte det enda godis som ryms på månadens lista. Med över 150 bidrag finns det ju så mycket mer att spänna öronen i, en elva timmar lång odyssé genom en månad som var nyss men som ändå känns lika aktuell.

Några illusioner om att någon kommer att gilla allt när jag inte, men jag är samtidigt övertygad om att den som är intresserad av den hårdare musikhagen lär hitta i alla fall något som kittlar gillandenerven. Så pass brokig och uttrycksspridd är ändå denna låtbukett.

Som alltid: Spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN